РІЗНИЦЯ В РОБОТІ БУРОВИХ І ЗАБИВНИХ ПАЛЬ У СКЛАДІ СТРІЧКОВОГО ПАЛЬОВОГО ФУНДАМЕНТУ

Автор(и)

  • Наталя Вікторівна Блащук Вінницький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0001-9764-0271
  • Ірина Вікторівна Маєвська Вінницький національний технічний університет
  • Олександр Юрійович Шмундяк Вінницький національний технічний університет
  • Михайло Володимирович Перебийніс Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2311-1429-2023-2-89-97

Ключові слова:

стрічковий пальовий фундамент, ґрунтова основа, забивна паля, бурова паля, ростверк, перерозподіл навантаження, частка ростверку

Анотація

Виконано порівняльний аналіз результатів математичного моделювання стрічкового пальового фундаменту із забивних та бурових паль при однорядному та дворядному розташуванні паль з різним поздовжнім кроком і різною довжиною в різних видах ґрунту.

Встановлено, що ступінь реалізації несучої здатності палі і ростверку у складі стрічкового пальового фундаменту залежить не тільки від відносної довжини і кроку паль, а і від способу їх влаштування. Врахування реальної роботи паль і ростверку у складі пальового фундаменту дозоляє підвищувати несучу здатність пальового фундаменту в цілому і відповідно економити матеріальні та трудові ресурси під час проведення будівельних робіт.

На основі результатів дослідження встановлено різницю у роботі бурових та забивних паль у складі стрічкового пальового фундаменту. Несуча здатність низького ростверку в складі стрічкового пальового фундаменту на бурових палях у 1,5-2 рази більша ніж у пальових фундаментах із забивних паль. Ступінь реалізації несучої здатності палі у складі пальового фундаменту суттєво більший для фундаментів з бурових паль у порівнянні з фундаментами з забивних паль. Для фундаментів з забивних паль при кроці 3d – 6d палі у складі стрічки реалізують свою несучу здатність не повністю. Групи з бурових паль підвищують свою несучу здатність, працюючи у групі, навіть, при мінімальному кроці.

Оскільки пальові фундаменти з бурових паль значно більш інтенсивно підвищують свою несучу здатність за рахунок спільної роботи їх елементів під навантаженням у порівнянні з пальовими фундаментами з забивних паль, то при врахуванні цієї спільної роботи пальові фундаменти з бурових паль стають конкурентоспроможними з аналогічними фундаментами з забивних паль.

Біографії авторів

Наталя Вікторівна Блащук, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

Ірина Вікторівна Маєвська, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

Олександр Юрійович Шмундяк, Вінницький національний технічний університет

аспірант, факультет будівництва цивільної та екологічної інженерії

Михайло Володимирович Перебийніс, Вінницький національний технічний університет

аспірант, Факультет будівництва, цивільної та екологічної інженерії

Посилання

Mayevsʹka I . V., Blashchuk N. V. Urakhuvannya roboty rostverku u skladi strichkovykh palʹovykh ta pidsylenykh palyamy fundamentiv : monohrafiya. Vinnytsya : VNTU, 2013. 168 s.

Mayevsʹka I.V., Blashchuk N.V. Pererozpodil zusylʹ mizh elementamy odnoryadnoho strichkovoho palʹovoho fundamentu Suchasni tekhnolohiyi, materialy ta konstruktsiyi v budivnytstvi: mizhnarodnyy n/t zhurnal VNTU, Vinnytsya. 2019. №1(26). S.43-52.

Mayevsʹka I . V., Blashchuk N. V. Robota palʹ i rostverku u skladi stovpchastykh fundamentiv : monohrafiya. Vinnytsya : VNTU, 2023. – 182 s.

DBN V.2.1-10-2018. Osnovy ta fundamenty sporudy. Osnovni polozhennya proektuvannya. [Chynnyy vid 2019-01-01]. Kyyiv : Minrehion Ukrayiny, 2018. 36 s.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 0

Опубліковано

2023-12-29

Як цитувати

[1]
Н. В. Блащук, І. В. Маєвська, О. Ю. Шмундяк, і М. В. Перебийніс, «РІЗНИЦЯ В РОБОТІ БУРОВИХ І ЗАБИВНИХ ПАЛЬ У СКЛАДІ СТРІЧКОВОГО ПАЛЬОВОГО ФУНДАМЕНТУ», СучТехнБудів, вип. 35, вип. 2, с. 89–97, Груд 2023.

Номер

Розділ

МЕХАНІКА ҐРУНТІВ ТА ФУНДАМЕНТИ

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають