ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОЦІНЦІ ТЕХНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЖИТЛОВИХ БУДІВЕЛЬ

Автор(и)

  • Валерій Андрухов Вінницький національний технічний університет
  • Віталій Басістий Вінницький національний технічний університет
  • Юлія Мартинюк Вінницький національний технічний університет
  • Станіслав Гладкий Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2311-1429-2023-1-146-151

Ключові слова:

експлуатація,, обстеження,, ВІМ-технологі, рівні ВІМ, інформаційна модель (6D BIM),, цифрова база даних.

Анотація

Опрацьовано літературні джерела в яких розкривається основна тематика розглянутих питань щодо реалізації безпечної експлуатації та завдяки чому можливо збільшити термін життя будівель або споруд. Опрацьовано літературні джерела щодо реалізації та впровадження ВІМ-технологій на території України, забезпечення надійного супроводу будівель на протязі періоду експлуатації. Проведено ознайомлення з можливостями прикладного програмного забезпечення для інформаційного контролю та супроводу на протязі всіх етапів життєвого циклу, для збереження довговічності будівлі. Опрацьовано дані щодо встановлення терміну нормальної експлуатації окремих із конструкційних елементів (каналізаційні труби, водопровід, т. і.) для планування обслуговування або заміни. Розглянуто основні фактори при експлуатації будівель та споруд: кліматичні характеристики, район розташування, навантаження і впливи, які в свою чергу безпосередньо мають вплив на терміни служби та технічні характеристики, а також кількість і періодичність планових робіт або проведення ремонтів по підтриманню нормального технічного стану будівлі. Проведено роботу з аналізу існуючих практик оцінки технічних характеристик будівель і споруд, розрахункових визначень залишкових експлуатаційних ресурсів, технічних характеристик та термінів безаварійної експлуатації. Проведення обстеження та оцінка технічного стану, причини виникнення проблем та виявлення дефектів, озвучення можливих заходів щодо усунення. Проаналізовано на скільки важлива цифрова інформація та представлення таких даних у централізованій системі. Одна база значно полегшить процеси збору інформації, пришвидшить супровід під час обслуговування. Завдяки можливості швидше отримувати необхідну інформацію для подальшого аналізу і моніторингу функціонування об'єкта, прийняття рішень, планування тощо, покращяться усі процеси. Опрацьовано переваги та недоліки підходів та сформовано висновок.

Біографії авторів

Валерій Андрухов, Вінницький національний технічний університет

к.т.н., доцент кафедри ПЦБ, член-кореспондент академії будівництва України, очолює роботу СПКБ «ВІННИЦЯ-ХХІ».

Віталій Басістий, Вінницький національний технічний університет

аспірант, Вінницький національний технічний університет, факультет будівництва, цивільної та екологічної інженерії

Юлія Мартинюк, Вінницький національний технічний університет

бакалавр, Вінницький національний технічний університет, факультет будівництва, цивільної та екологічної інженерії.

Станіслав Гладкий, Вінницький національний технічний університет

бакалавр, Вінницький національний технічний університет, факультет будівництва, цивільної та екологічної інженерії.

Посилання

Про схвалення Концепції впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технологій) в Україні та затвердження плану заходів з її реалізації. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 р. (№ 152-р).

Валовой О.І. Проектування технологія та організація будівництва. Зведення і ремонт будівель та споруд. Том V “Реконструкція промислових будівель та споруд”: Довідково-методичний навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів за напрямком “Будівництво” / О.І. Валовой. - Кривий Ріг: Видавничий дім, 2009. - 480 с.

Трач Р.В. Інформаційне моделювання в будівництві (bim): сутність, етапи становлення та перспективи розвитку. Глобальні та національні проблеми економіки. – Вип. 16. – 2017. – С. 490–495.

Попруга Д. В. Проблеми моніторингу технічного стану будівель і споруд / Д. В. Попруга, О. І. Валовой // Вісник Криворізького національного університету : збірник наук. пр. – Кривий Ріг, 2013. – Вип. 34. – С. 186–190.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 0

Опубліковано

2023-08-17

Як цитувати

[1]
В. Андрухов, В. Басістий, Ю. Мартинюк, і С. Гладкий, «ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОЦІНЦІ ТЕХНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЖИТЛОВИХ БУДІВЕЛЬ», СучТехнБудів, вип. 34, вип. 1, с. 146–151, Сер 2023.

Номер

Розділ

ОРГАНІЗАЦІЯ, УПРАВЛІННЯ ТА ЕКОНОМІКА В БУДІВНИЦТВІ

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.