ВПЛИВ СТЕПЕНІ ДИСКРЕТИЗАЦІЇ ТЕХНІЧНОГО ОБ’ЄКТУ НА РЕЗУЛЬТАТИ ПРОГНОЗУ ЗА МГЕ

Автор(и)

  • Алла Серафимівна Моргун Вінницький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-4701-339X
  • Іван Миколайович Меть Вінницький національний технічний університет
  • Ігор Ігорович Шевченко Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2311-1429-2021-2-27-31

Ключові слова:

напружено-деформований стан, несуча спроможність, числовий метод граничних елементів

Анотація

Суттєвою різницею ґрунтів від однорідних пружних тіл є те, що при дії зовнішніх навантажень залишкові деформації завжди є супутніми пружним, навіть при незначних навантаженнях. Сума залишкової та пружної деформації складає повну деформацію ґрунтової основи. Одночасна наявність в ґрунті зон, що працюють як в пружній так і в пластичних зонах потребує для моделювання його поведінки залучення теорії пружності та пластичності [1-4]. Відомо, що рішення змішаної задачі теорії пружності і теорії пластичності ґрунтів значно наближує до дійсності результати розрахунків осідань. Сучасна тенденція переходу до автоматизованих методів розрахунку різко змінила пріоритети в бік необхідності розробки більш достовірних математичних моделей нелінійно-деформованих ґрунтових масивів, складених із шарів із різними властивостями.

Містобудування та сучасна промисловість потребують будівництва відповідальних споруд на все більш складних інженеро-геологічних умовах для яких раціональним видом фундаментів є пальові. Широке застосування пальових фундаментів потребує розробки надійних методів їх розрахунку з метою отримання надійних конструктивних рішень. Тому сучасний етап розвитку механіки грунтів характеризується активним переходом до нових розрахункових моделей, які більш повно відображають нелінійність деформування і реологічні властивості ґрунтів і ці питання залишаються актуальною проблемою сьогодення.

В роботі для цього використано числовий метод граничних елементів, який з’явився в результаті подальшого теоретичного розвитку широкого класу числових методів, об’єднаних під загальною назвою теорія скінчених елементів. Він базується на наявності фундаментального рішення краєвої задачі, яке відповідає функції джерела, завданого у вигляді дельта-функції Дірака. Наявність фундаментального рішення дуже важливо з практичної точки зору для числової реалізації задачі за МГЕ. При наявності фундаментального рішення скінчені елементи використовуються для апроксимації границі області, а апарат класичних інтегральних рівнянь прикладається до внутрішньої частини області.

Біографії авторів

Алла Серафимівна Моргун, Вінницький національний технічний університет

професор кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

Іван Миколайович Меть, Вінницький національний технічний університет

декан ФБТЕГП

Ігор Ігорович Шевченко, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 0

Опубліковано

2022-06-06

Як цитувати

[1]
А. С. Моргун, І. М. Меть, і І. І. Шевченко, «ВПЛИВ СТЕПЕНІ ДИСКРЕТИЗАЦІЇ ТЕХНІЧНОГО ОБ’ЄКТУ НА РЕЗУЛЬТАТИ ПРОГНОЗУ ЗА МГЕ», СучТехнБудів, вип. 31, вип. 2, с. 27–31, Чер 2022.

Номер

Розділ

МЕХАНІКА ҐРУНТІВ ТА ФУНДАМЕНТИ

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>