МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ ФУНДАМЕНТІВ В ЩІЛЬНОМУ КОТЛОВАНІ МЕТОДОМ ГРАНИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ

Автор(и)

  • Алла Серафимівна Моргун Вінницький національний технічний університет
  • Іван Миколайович Меть Вінницький національний технічний університет
  • Ігор Ігорович Шевченко Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2311-1429-2021-1-71-74

Ключові слова:

пружно-пластичні деформації

Анотація

Основне завдання інженера-будівельника – забезпечити надійність конструкції з максимальною ефективністю використання часу, матеріалів та енергії. У будівництві у проектній майстерні має бути передбачено все – і міцність, і економічна доцільність. Балансування на «краю прірви» потребує точного математичного апарату. Сучасний математичний апарат механіки ґрунтів заснований на рішеннях теорії пружності та теорії граничної рівноваги. В цьому випадку розрахунок основ проводиться з умов суто пружного з'єднання і граничні навантаження визначаються без зв'язку з деформаціями.

Більшість пружнопластичних деформацій - від закінчення пружної стадії до втрати стійкості розрахунковими моделями не покривається. У той же час запаси пружнопластичної зони дозволяють збільшити навантаження на фундамент за умови, що просідання пружного ступеня ще не досягне гранично допустимого значення для даної конструкції. Метод граничних елементів (МГЕ) дозволяє вирішувати такі завдання. Головний недолік фундаменту на натуральній основі - складність його виготовлення та висока матеріаломісткість. Ці недоліки можуть бути усунені шляхом будівництва фундаментів у порожнинах заданої форми, які утворюються у ґрунті. До них відносяться фундаменти в ущільнених канавах, які влаштовують у колодязях із розширенням на дні.

Ґрунт зберігає свій повноцінний склад, завдяки чому в роботі присутня бічна поверхня, яка приймає частину вертикального навантаження і чинить значний опір горизонтальним силам. У статті наведено метод інтегрування математичної моделі поведінки під навантаженням фундаменту в ущільненому котловані з чисельним МГЕ. Теоретичне дослідження є впливом додавання піщано-гравійної суміші на дно ущільненого кар'єру на несучу здатність пірамідальних паль.

Біографії авторів

Алла Серафимівна Моргун, Вінницький національний технічний університет

професор кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

Іван Миколайович Меть, Вінницький національний технічний університет

декан

Ігор Ігорович Шевченко, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

Посилання

V.I. Krutov, V. L. Rafalzuk, Yu.V. Vlasov. Foundations in rammed pits with a widened base. М.: Stroyizdat, BFSM №3, 1978, p. 3-6.

Brebbia K., Telles J., Vroubel L. Boundary element methods. М.: Mir, 1987.

Boyko I.P. Theoretical foundations for the design of pile foundations on an elastic-plastic foundation / I.P. Boyko, Sat. KISS “Bases and foundations

Boyko I.P. Theoretical foundations for the design of pile foundations on an elastic-plastic foundation / I.P. Boyko, Sat. KISI “Bases and foundations ”. – 1985 – №18, p 11-18.

Nikolaevsky V.N. Modern problems of soil mechanics // Defining soil mechanics // V.N. Nikolaevsky - M .: Stroyizdat. 1975 г. – С. 210-227.

A.A. Ilyushin. Plasticity.M.: Gostekhizdat. 1947.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 0

Опубліковано

2021-12-29

Як цитувати

[1]
А. С. Моргун, І. М. Меть, і І. І. Шевченко, «МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ ФУНДАМЕНТІВ В ЩІЛЬНОМУ КОТЛОВАНІ МЕТОДОМ ГРАНИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ», СучТехнБудів, вип. 30, вип. 1, с. 71–76, Груд 2021.

Номер

Розділ

МЕХАНІКА ҐРУНТІВ ТА ФУНДАМЕНТИ

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>