EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF DRYING KINETICS HOT PEPPER IN CHAMBER CONVECTION DRIERS

Authors

  • Alexander Spivak Vinnytsia National Technical University
  • Dmytro Denesyak Vinnytsia National Technical University
  • Xenia Ishchenko Vinnytsia National Technical University

Keywords:

dryers, convective drying curve drying, drying kinetics, coolant

Abstract

Experimentally studied the kinetics of the process of the Chili pepper fruit convective drying stationary, and with a decreasing drying speed. The drying curves, kinetic dependences of the drying speed and drying intensity are presented. Drying speed curve obtained by graphical differentiation is divided clearly into three zones: heating zone and drying zones with constant and decreasing speeds. To maintain the high quality of the finished product drying zone with the constant speed can be increased by coolant recirculation factor change.

Author Biographies

Alexander Spivak, Vinnytsia National Technical University

Ph. D., docent the department heatenergetics 

Dmytro Denesyak, Vinnytsia National Technical University

student 

Xenia Ishchenko, Vinnytsia National Technical University

student 

References

1. Галашева, А. М. Биохимическая оценка плодов сортов яблони на слаборослых вставочных подвоях / А. М. Галашева, Н. Г. Красова, М. А. Макаркина // Селекция и сорторазведение садовых культур: сб. ст. – Орел: ВНИИСПК, 2007. С. 47-55.
2. Співак О. Ю. Установка для дослідження кінетики сушіння сировини / О. Ю. Співак, В. І. Музичук, К. О. Іщенко // Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві. – 2012. – №2. – С. 88–90.
3. Співак О. Ю. Дослідження кінетики процесів сушіння сільськогосподарської сировини в побутових сушарках / О. Ю. Співак, М. О. Кучинський // Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві. – 2012. – №1. – С. 85–89.
4. Дорохин Р. В. Научное обеспечение процесса комбинированной СВЧ - конвективной сушки специй при импульсном энергоподводе :автореф. дис. … на соискание ученой степени кандидата технических наук :спец. 05.18.12  "Процессы и аппараты пищевых производств" / Р. В. Дорохин. – Воронеж, 2014. – 20 с.

Downloads

Abstract views: 4

Published

2016-02-29

How to Cite

[1]
A. Spivak, D. Denesyak, and X. Ishchenko, “EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF DRYING KINETICS HOT PEPPER IN CHAMBER CONVECTION DRIERS”, СучТехнБудів, vol. 19, no. 2, pp. 70–73, Feb. 2016.

Issue

Section

MODELING OF BUILDING PRODUCTION

Metrics

Downloads

Download data is not yet available.