ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ МІСТА ВІННИЦЯ ЗАКЛАДАМИ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ВІДПОВІДНО ДО ТЕНДЕНЦІЙ ЙОГО ЗАБУДОВИ

Автор(и)

  • Віталій Вікторович Швець Вінницький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-2748-3685
  • Світлана Володимирівна Риндюк Вінницький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0001-5779-5949
  • Марина Аркадіївна Максименко Вінницький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0003-1345-8144

DOI:

https://doi.org/10.31649/2311-1429-2021-2-60-66

Ключові слова:

шкільна інфраструктура, територія обслуговування, радіус доступності

Анотація

Виховання і освіта підростаючих поколінь – одна з найбільш головних функцій людського суспільства, від чого повністю залежить майбутнє нашої планети. Для вирішення цих життєво необхідних завдань постійно відтворюється грандіозна армія професійних вчителів і педагогів, покликаних реалізувати право кожної людини на навчання та освіту, що відповідає його здібностям і можливостям.

Іншою стороною процесу суспільного виховання і навчання поколінь є створення цілісної системи будівель навчально-виховного призначення –матеріально-технічної бази освіти – яка постійно потребує вдосконалення, розширення та реконструкції через періодичні зміни вимог суспільства до навчання й виховання дітей і підлітків.

Загально відомо, що приблизно кожні 5 років в нашій країні оновлюється арсенал проектних рішень шкільних будівель, удосконалюється їх функціонально-планувальна організація, чуйно реагуючи на досягнення науково-технічного прогресу та зміни соціально-демографічної структури суспільства.

Тому шкільне будівництво незмінно перебуває в полі зору соціальної, педагогічної, гігієнічної, демографічної і зрозуміло, архітектурно-містобудівної наук.

Школа – це не просто загальноосвітній заклад, у якому навчаються діти. Це місце пізнання, відпочинку та становлення водночас. Тому під цим поняттям ми повинні розуміти місце знаходження учнів, яке здатне забезпечити їх відповідною освітою, розвагами та навичками. Школа і прилегла територія об’єднані в функціональну систему, яка направлена на забезпечення повноцінного навчального процесу.

В статті розглянуто типи шкіл і класів в залежності від демографічної ситуації в місті. На прикладі міста Вінниці нведено території обслуговування шкіл, радіуси доступності до школи з різних районів обслуговування. Проаналізовано наповненність класів та навантажння на шкільну інфраструктуру у різних районах міста.

Біографії авторів

Віталій Вікторович Швець, Вінницький національний технічний університет

канд.  техн.  наук,  зав.  кафедри  будівництва,  міського господарства  та архітектури

Світлана Володимирівна Риндюк, Вінницький національний технічний університет

кандидат технічних наук, старший викладач кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

Марина Аркадіївна Максименко, Вінницький національний технічний університет

кандидат технічних наук, старший викладач кафедри будівництва, міського господарства  та архітектури

Посилання

Stratehiya rozvytku Vinnytsʹkoyi misʹkoyi terytorialʹnoyi hromady do 2030 roku [Elektronnyy resurs]. Rezhym dostupu: https://www.vmr.gov.ua/stratehiia

Levytsʹka KH.I. Doslidzhennya zabezpechenosti mista Vinnytsya zakladamy shkilʹnoyi osvity vidpovidno do tendentsiy yoho zabudovy Za materialamy mahistersʹkoyi roboty opublikovano tezu dopovidi na XLVIKH Naukovo-tekhnichniy konferentsiyi fakulʹtetu budivnytstva, teploenerhetyky ta hazopostachannya VNTU, m. Vinnytsya, 13-15 bereznya 2020 r.

DSanPiN 5.5.2.008-01. Derzhavni sanitarni pravyla i normy vlashtuvannya, utrymannya zahalʹnoosvitnikh navchalʹnykh zakladiv. [Chynni vid 05.06.2001]

Planuvannya i zabudova misʹkykh i silʹsʹkykh poselenʹ DBN B.2.2-12:2018 [Chynnyy vid 1.09.2018] – Derzhbud Ukrayiny, Kyyiv, 2018. – 132 s.

Budynky i sporudy. Zaklady osvity DBN V.2.2-3:2018 . [Chynnyy vid 1 veresnya 2018 roku] – Ukrayinsʹkyy zonalʹnyy naukovo-doslidnyy i proektnyy instytut po tsyvilʹnomu budivnytstvu (KYYIVZNDIEP), Kyyiv, 2018. — 63 s.

Myasnykov, V., Voskresenskaya, N. Sravnyvatʹ, yzuchatʹ, krytychesky otsenyvatʹ. Ob opyte reformyrovanyya obrazovanyya v razvytykh zarubezhnykh stranakh y perspektyvakh eho yspolʹzovanyya v praktyke modernyzatsyy rossyyskoho obrazovanyya [Élektronnyy resurs] / V.Myasnykov, N.Voskresenskaya // Zhurnal "Uchytelʹ". - 2005. -SH2{ mart-aprelʹ).

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 0

Опубліковано

2022-06-06

Як цитувати

[1]
В. . В. Швець, С. В. Риндюк, і М. А. Максименко, «ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ МІСТА ВІННИЦЯ ЗАКЛАДАМИ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ВІДПОВІДНО ДО ТЕНДЕНЦІЙ ЙОГО ЗАБУДОВИ», СучТехнБудів, вип. 31, вип. 2, с. 60–66, Чер 2022.

Номер

Розділ

МІСЬКЕ БУДІВНИЦТВО ТА АРХІТЕКТУРА

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>