ПРОЕКТУВАННЯ МЕТАЛОКОНСТРУКЦІЙ МОБІЛЬНИХ ФУНДАМЕНТІВ ТА ЛИВАРНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ЇХ ВИГОТОВЛЕННЯ

Автор(и)

  • Володимир Степанович Дорошенко Фізико-технологічний інститут металів та сплавів НАН України (м. Київ) https://orcid.org/0000-0002-0070-5663
  • Олександр Борисович Янченко Вінницький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-3888-3772

DOI:

https://doi.org/10.31649/2311-1429-2023-1-74-78

Ключові слова:

3D-технології, металевий фундамент, модульне будівництво, мобільний фундамент, топологічна оптимізація, будівельні металоконструкції, лиття за моделями, що газифікуються

Анотація

Виконано короткий огляд перспективних напрямів розвитку в галузі будівництва металевих, зокрема, мобільних фундаментів. Це сприятиме здешевленню та популяризації таких фундаментів, що можуть стати науково-практичною базою для фундаментобудування, зокрема для модульного будівництва на основі металоконструкцій. На відміну від зварних для болтових конструкцій спрощується монтаж та болтові з'єднання забезпечують можливість демонтажу конструкції з перевезенням на інше місце, що важливо для ангарів, складів, які змінюють локацію. Наведено приклад топологічної оптимізації конструкції мобільного фундаменту та розглянуто конструкцію мобільного фундаменту, що використовує ефект розпору, а також перспективну конструкцію для виготовлення за 3D-технологією. Зазначено про ефективний засіб зниження вартості металоконструкцій – це зменшення витрат металу. Сучасні фундаменти, що представляють єдині масивні конструкції, можуть бути суттєво полегшені завдяки використанню збірних шарнірно-стрижневих систем або суцільних литих металоконструкцій з порожнинами, які істотно не впливають на напружено-деформований стан фундаменту. Застосовані методи дослідження: моделювання, огляд та узагальнення вивчених матеріалів, присвячених проблематиці статті. Значні можливості має застосування литих металоконструкцій, зокрема виготовлених способом лиття за моделями, що газифікуються. Наведено приклади моделювання крупних виливків, та виготовлених моделей з застосування 3D-технологій з досвіду ливарної практики ФТІМС НАНУ. Будівництво із застосуванням металоконструкцій має всі передумови стати ефективним рішенням в будівельній галузі, що сприятиме відбудові нашої країни, яка отримує метал із власних руд і здатна перевести його у високотехнологічний наукомісткий товар, зокрема у вигляді легковагих будівельних металоконструкцій.

Біографії авторів

Володимир Степанович Дорошенко, Фізико-технологічний інститут металів та сплавів НАН України (м. Київ)

д-р техн. наук, провідний науковий співробітник відділу фізико-хімії ливарних процесів

Олександр Борисович Янченко, Вінницький національний технічний університет

кандидат техн. наук / Ph.D., доцент, кафедри галузевого машинобудування

Посилання

Doroshenko V.S., Yanchenko O.B. (2022). Prerequisites for the production of connector nodes of construction metal structures by casting method according to one-off models. Suchasni tehnologiyi, materiali i konstrukciyi v budivnictvi, Vol. 32, no. 1, pp. 14-20 [in Ukrainian].

Vinogradov N.A., Presnov O.M., Nazarov R.O., Badasyan V.V. (2022). Mobile foundation design. Perspektivyi nauki, no. 1, pp. 23-26 [in Russian].

Doroshenko V.S., Shinskij I.O. (2009). 3D technologies in the Lost Foam casting process. Metall i lite Ukrainy, no. 4-5, pp. 30 – 33 [in Russian].

Doroshenko V.S. (2014). 3D casting technologies as examples of additive manufacturing. Metall i lite Ukrainy, no. 12, pp. 4 – 9 [in Russian].

Doroshenko V.S. (2015). 3D technologies for molding and casting. Lite i metallurgiya, no. 3, pp. 30-39 [in Russian].

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 0

Опубліковано

2023-08-17

Як цитувати

[1]
В. С. Дорошенко і О. Б. Янченко, «ПРОЕКТУВАННЯ МЕТАЛОКОНСТРУКЦІЙ МОБІЛЬНИХ ФУНДАМЕНТІВ ТА ЛИВАРНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ЇХ ВИГОТОВЛЕННЯ», СучТехнБудів, вип. 34, вип. 1, с. 74–78, Сер 2023.

Номер

Розділ

МЕХАНІКА ҐРУНТІВ ТА ФУНДАМЕНТИ

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають