ПРОЦЕС РЕФОРМУВАННЯ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ НІМЕЧЧИНИ

Автор(и)

  • Наталія Лубенська Технологічного університет імені Георга Агріколи
  • Рольф Петрі Технологічного університет імені Георга Агріколи
  • Віктор Єрмаков Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління
  • Олександр Дятел Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління

DOI:

https://doi.org/10.31649/2311-1429-2023-1-165-171

Ключові слова:

закриття шахт, відновлювана енергія, пост-майнінг, управлінські рішення

Анотація

Німеччина, пройшла важкий шлях, від колапсу економіки після Другої Світової війни, поступової відбудови, енергетичної кризи у 60-х роках минулого сторіччя, відмови від дотаційних шахт і припинення вуглевидобутку у 2018 році до повної трансформації у інноваційний хаб Німеччини.
Структурні зміни в гірничодобувній промисловості Німеччини стосуються зміни гірничодобувної промисловості Німеччини від виробництва вугілля та руди до більш різноманітної економічної структури. Структурні зміни в гірничодобувній промисловості є результатом відмови від викопного палива та зростання попиту на відновлювані джерела енергії та виробництво чистої енергії.
Закриття шахт мало значний соціальний та економічний вплив, особливо на регіони Рур і Саар. Багато шахтарів втратили роботу, а закриття також вплинуло на субпідрядну галузь та економіку регіону. Однак у рамках структурних змін також було вжито заходів для допомоги постраждалим працівникам і регіонам, включаючи програми перепідготовки та підвищення кваліфікації, а також інвестиції в інфраструктуру та розширення використання відновлюваних джерел енергії.
Закриття шахт ознаменувало важливий крок у реструктуризації Німеччини та було частиною загального плану Німеччини щодо переходу на відновлювані джерела енергії та виробництво чистої енергії. Закриття шахт відбувалося в кілька етапів, які були частиною комплексної концепції поступового припинення видобутку кам’яного вугілля в Німеччині.
Загалом, закриття шахт Німеччини було тривалим і болісним процесом, який викликав багато проблем. Водночас це був необхідний крок у процесі структурних змін у Німеччині та важливий внесок у скорочення викидів CO2 та захист клімату. Ці проблеми вирішувались створенням спеціальних програми та проектів, які допомагали колишнім шахтарям знайти нову роботу та підтримати їх перехід до нових можливостей працевлаштування.
Після перемоги ми повинні відбудовувати Україну, і набутий досвід міжнародних партнерів повинен стати у нагоді для відновлення зруйнованої чи пошкодженої інфраструктури та територій України в цілому. Саме тому, незважаючи на дуже складні часи для України, уже сьогодні необхідно думати про майбутнє.

Біографії авторів

Наталія Лубенська, Технологічного університет імені Георга Агріколи

наукова співробітниця Центру пост-майнингу Технологічного університет імені Георга Агріколи, Бохум, Німеччина

Рольф Петрі, Технологічного університет імені Георга Агріколи

доктор технічних наук, Бохум, Німеччина

Віктор Єрмаков, Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління

доктор технічних наук, доцент, Директор центру еколого-ресурсного відновлення Донбасу, Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, Київ;

Олександр Дятел, Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління

кандидат технічних наук, доцент кафедри екологічного аудиту та технологій захисту довкілля, Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, Київ

Посилання

Der lange Weg zur Energiewende: Strukturwandel im Ruhrgebiet von der Bundeszentrale für politische Bildung URL: https://www.bpb.de/gesellschaft/umwelt/energiepolitik/221224/strukturwandel-im-ruhrgebiet (дата звернення: 15.10.2022).

Strukturwandel im Rheinischen Revier: Die Region nach dem Kohleausstieg von der IHK Köln URL: https://www.ihk-koeln.de/Strukturwandel_im_Rheinischen_Revier.AxCMS (дата звернення: 19.10.2022).

Strukturwandel in den Revieren: Eine historische Aufgabe vom WDR URL: https://www1.wdr.de/nachrichten/rheinland/strukturwandel-revier-100.html (дата звернення: 21.10.2022).

Електронний ресурс URL: https://www.bundestag.de/dokumente/textarchiv/2020/kw32-de-kohleausstiegsgesetz-767670 (дата звернення: 28.10.2022).

Електронний ресурс URL: https://www.strukturwandel.nrw/projekte/projekte-im-rheinischen-revier/perspektive-heimat/ (дата звернення: 09.11.2022).

Bottrop setzt auf erneuerbare Energien - Artikel im Magazin "Wirtschaftswoche" vom Oktober 2019, abrufbar unter URL: https://www.wiwo.de/technologie/umwelt/klimaschutz-bottrop-setzt-auf-erneuerbare-energien/25090416.html (дата звернення: 18.11.2022).

Innovationszentrum Prosperstraße - Informationen auf der Website der Stadt Bottrop, abrufbar unter URL: https://www.bottrop.de/wirtschaft/innovationszentrum_prosperstrasse.asp (дата звернення: 02.12.2022).

Bottrop: Klimaschutz mit Biomasse und Solarthermie - Artikel in der Zeitschrift "Sonnenenergie" vom Oktober 2015, abrufbar unter URL: https://www.sonnenenergie.de/bottrop-klimaschutz-mit-biomasse-und-solarthermie/ (дата звернення: 13.12.2022).

Der Abschlussbericht der Kommission Wachstum, Strukturwandel und Beschäftigung (auch als Kohlekommission bekannt) vom Januar 2019 URL: https://www.bmwi.de/Redaktion/DE/Downloads/K/kommission-wachstum-strukturwandel-beschaeftigung/abschlussbericht-kommission-w (дата звернення: 17.12.2022).

Landesregierung Nordrhein-Westfalen (2021). Strukturwandel und Innovationen. Verfügbar unter URL: https://www.land.nrw/de/thema-strukturwandel-und-innovationen (дата звернення: 01.01.2023).

Die Welt, URL: https://www.welt.de/wirtschaft/article185975658/Deutscher-Bergbau-Ich-habe-gedacht-es-wuerde-laenger-gehen.html (дата звернення: 13.01.2023).

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 0

Опубліковано

2023-08-17

Як цитувати

[1]
Н. Лубенська, Р. Петрі, В. Єрмаков, і О. Дятел, «ПРОЦЕС РЕФОРМУВАННЯ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ НІМЕЧЧИНИ», СучТехнБудів, вип. 34, вип. 1, с. 165–171, Сер 2023.

Номер

Розділ

ОРГАНІЗАЦІЯ, УПРАВЛІННЯ ТА ЕКОНОМІКА В БУДІВНИЦТВІ

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.