ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЗАНУРЕНОГО ТЕПЛООБМІННИКА В СІРЧАНОКИСЛОТНОМУ ХІМІЧНОМУ РЕАКТОРІ З НЕРУХОМИМ ШАРОМ КАТАЛІЗАТОРА

Автор(и)

  • Ірина Леонідівна Бошкова Одеська національна академія харчових технологій
  • Елла Іллівна Альтман Одеська національна академія харчових технологій
  • Ігор Ігорович Мукмінов Одеський національний політехнічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2311-1429-2018-2-80-85

Ключові слова:

теплообмінник, щільний шар, реактор, каталізатор, сірчана кислота, діаметр труб, режимні параметри

Анотація

Розглядається питання доцільності заміни теплообмінного устаткування в сірчанокислому хімічному реакторі з нерухомим шаром каталізатора. Запропонована схема установки теплообмінника, що принципово відрізняється від традиційної: на відміну від виносних теплообмінників, що нині застосовуються, тепловідвідні поверхні встановлюються безпосередньо в шар каталізатора. На основі математичних моделей теплоперенесення в нерухомому шарі з зануреними поверхнями, що продувається, за наявності внутрішніх джерел теплоти виконані розрахунки температурних полів в шарі, визначена необхідна площа охолоджуючих поверхонь та закон її зміни, залежно від висоти шару. В якості вихідних прийняті режимні параметри, за яких працює промисловий сірчанокислий реактор з нерухомим шаром і охолодженням реакційної суміші у виносних теплообмінниках. Визначено, що зміна питомої площі поверхні тепловідводу відповідає зміні ступеню перевтілення і тепловиділення. Визначена відстань від входу в реактор, за якої відсутня необхідність в тепловідведенні. Відзначається, що збільшення діаметра труб призводить до незначного зростання питомої та загальної площі поверхні пучка у зв’язку зі зменшенням коефіцієнтів тепловіддачі компонентів шару. На основі аналізу розрахункових даних зроблено висновок, згідно з яким використання зануреного теплообмінника дозволяє здійснювати реакцію окислення в одну стадію, при цьому зменшити габарити реактора і металозатрати.

Біографії авторів

Ірина Леонідівна Бошкова, Одеська національна академія харчових технологій

д-р техн. наук, професор, кафедра теплоенергетики та трубопровідного транспорту енергоносіїв інституту холоду, кріотехнології і екоенергетики імені В. С. Мартиновського Одеської національної академії харчових технологій

Елла Іллівна Альтман, Одеська національна академія харчових технологій

канд. техн. наук, доцент, кафедра теплоенергетики та трубопровідного транспорту енергоносіїв інституту холоду, кріотехнології і екоенергетики імені В. С. Мартиновського Одеської національної академії харчових технологій

Ігор Ігорович Мукмінов, Одеський національний політехнічний університет

магістр хіміко-технологічного факультету Одеського національного політехнічного університету

Посилання

Kalender'yan V. A., Boshkova I. L. Teplomassoperenos v apparatakh s plotnym dispersnym sloyem. Kiyev: «Slovo», 2011, 184 s.

Kutepov A. M., Bondareva T. I., Berengarten M. G. Obshchaya khimicheskaya tekhnologiya. M.: IKTS “Akademkniga”, 2005. 528 s.

D. I Mendeleyev. Sochineniya. T. 16. Sel'skoye khozyaystvo i pererabotka sel'skokhozyaystvennykh produktov. Izd-vo Akademii nauk SSSR, 1951, 480 s.

Vasil'yev M.M. Tekhnologiya sernoy kisloty. M.: Khimiya, 1985, 384s.

Shaofen Li. Reaction engineering. Chemical industry press. – 2016, 676 p.

Kalender'yan V.A., Gappasov V.R. Raschet kataliticheskogo reaktora s nepodvizhnym sloyem i pogruzhennymi teploobmen nymi poverkhnostyami. Izv. VUZov, Khimiya i khimicheskaya tekhnologiya, 1988, t.31, №3, s.115-118.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 16

Опубліковано

2019-02-26

Як цитувати

[1]
І. Л. Бошкова, Е. І. Альтман, і І. І. Мукмінов, «ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЗАНУРЕНОГО ТЕПЛООБМІННИКА В СІРЧАНОКИСЛОТНОМУ ХІМІЧНОМУ РЕАКТОРІ З НЕРУХОМИМ ШАРОМ КАТАЛІЗАТОРА», СучТехнБудів, вип. 25, вип. 2, с. 81–85, Лют 2019.

Номер

Розділ

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ БУДІВЕЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають