ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ФАКТОРІВ НА ВЛАСТИВОСТІ ПОРИЗОВАНИХ БУДВЕЛЬНИХ РОЗЧИНІВ НА ОСНОВІ СУХИХ БУДІВЕЛЬНИХ СУМІШЕЙ
DOI:
https://doi.org/10.31649/2311-1429-2018-2-31-36Ключові слова:
сухі будівельні суміші, поризований будівельний розчин, технологічні фактори приготування, параметри замішування, водоцементне відношення, добавка, відношення цемент/заповнювачАнотація
Сухі будівельні суміші – сучасний композиційний будівельний матеріал, що за останні десятиліття набув широкого попиту за рахунок своїх високих технологічних якостей. Перевагою сухих будівельних сумішей є можливість розроблення різноманітних складів для певних видів робіт, а також можливість застосування широкої сировинної бази. Актуальним питанням залишається розробка сухих будівельних сумішей з покращеними тепло- та звукоізоляційними властивостями для підлог цивільних будівель, а також технології виготовлення полегшених будівельних розчинів із стабільною пористою структурою. Перспективним є виготовлення поризованих сухих будівельних сумішей із використанням місцевої сировинної бази та відходів промисловості.
Важливим питанням для поризованих сумішей є збереження стабільної пористої структури та міцності розчину, усунення явищ усадки на початкових строках тверднення та розтріскування під час подальшого набору міцності. Також, однією із основних вимог до сухих будівельних сумішей для влаштування підлог є висока рухливість та розтічність при збереженні високої міцності. На утворення стабільної пористої структури розчину впливає ряд технологічних факторів приготування розчинової суміші, дослідження яких і було метою роботи.
У статті досліджуються технологічні фактори, які впливають на отримання якісних поризованих будівельних розчинів на основі сухих будівельних сумішей. Встановлено, що суттєвий вплив на отримання стабільної пористої структури мають водоцементне відношення розчинових сумішей, вміст добавки-поризатора, відношення цементу до заповнювача, вміст пластифікуючих добавок, гранулометрія заповнювачів та наповнювачів. Експериментально встановлено, що на міцність поризованих розчинів також впливає час замішування та швидкість обертання змішувача, від яких залежить кількість втягнутого поризуючими добавками повітря і його рівномірний розподіл у шарі суміші. Проаналізовано комплексний вплив на властивості поризованих розчинів на основі сухих будівельних сумішей витрати цементу, активних мінеральних наповнювачів та полімерних добавок при заданій рухомості розчинової суміші.
Посилання
Yu. Stepasyuk, «Efektivni betoni ta rozchini na maloklinkernomu shlakoportlandtsementi.» dis. kand. tehn. nauk, Nats. un-t vodnogo gosp-va ta prirodokorist., Rivne, 2016.
D. Bondarenko, «Suha budivelna sumish dlya otrimannya teploizolyatsiynih materialiv znizhenoyi paroproniknosti.» avtoref. dis. kand. tehn. nauk, Ukr. derzh. akad. zaliznichnogo transp., Harkiv, 2010.
S. Sheptun, «Suhi sumishi na osnovi portlandtsementu ta mineralnih dobavok dlya nalivnih pidlog pidvischenoyi znosostiykosti.» dis. kand. tehn. nauk, Hark. nats. un-t bud-va ta arhit., Harkiv, 2018.
A. V. Bondar, «Tehnologichni aspekti vigotovlennya porizovanih skladiv suhih budivelnih sumishey,» Naukovo-tehnIchniy zbirnik «Suchasni tehnologiyi, materiali i konstruktsiyi v budivnitstvi», Tom 14, №1, s. 24-27. 2013.
V. P. Ocheretniy, V. P. Kovalskiy, A. V. Bondar, A. F. Didenko, «Tehnologichni osoblivosti vvedennya pinoutvoryuvachiv pri vigotovlenni nizdryuvatih betoniv,» na IV Mizhnarodna konferentsiya molodih vchenih GAC-2011 «Geodeziya, arhitektura ta budivnitstvo», Lviv, Natsionalniy universitet "Lvivska politehnika", 2011, s. 126-129.
V. P. Kovalskiy, V. P. Ocheretniy, A. V. Bondar, A. S. Kuzmich, «Vikoristannya glinyanogo poroshku yak mineralnogo mikronapovnyuvacha u suhih budivelnih sumishah,» Mezhdunarodnoe periodicheskoe nauchnoe izdanie «Nauchnyie trudyi SWorld» (Ivanovo: Nauchnyiy mir, 2016), Vyipusk 2 (43), Tom 7, s. 86-92. 2016.
##submission.downloads##
-
PDF
Завантажень: 3
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Альона Василівна Бондар
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.