ЦИРКУЛЯРНА ЕКОНОМІКА: УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ В БУДІВЕЛЬНІ ГАЛУЗІ

Автор(и)

  • Василь Сердюк Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2311-1429-2023-1-156-164

Ключові слова:

циркулярна економіка, будівельна галузь, відходи,, повторне використання, екологічні проблеми, екологічного оподаткування

Анотація

Стаття присвячена актуальні темі переходу від лінійної до циркулярної економіки на прикладі будівельної галузі, яка являється одним з найбільших джерел утворення відходів та базою для використання відходів металургійного, будівельного виробництва та відходів роботи ТЕС.
Вичерпність сировинних і енергетичних ресурсів, зростання забруднення довкілля зумовлює необхідність подовження терміну служби будівельних матеріалів за рахунок їх переробки, або їх використання в інших технологічних процесах. Циркулярна економіка ототожнюється з концепцією «кругової» економіки або з виробництвом з замкнутим циклом, безвідходним виробництвом.
Показано, що Національний план управління відходами до 2030 року, прийнятий постановою КМУ 20 лютого 2019 року, залишається своєрідною «дорожньою картою», але реалізації заходів Національної стратегії управління відходами відстає від запланованих заходів. Встановлено, що практично 90% відходів виробництва повторно не використовуються і направляються у відвали. Найбільші резерви не використаних побічних продуктів виробництва приходиться на металургійну галузь та відходи виробництва енергії на ТЕС.
Для ефективності функціонування циркулярної економіки питома вага екологічних податків у ВВП європейських країнах коливається в межах 1,5-4%, тоді як в Україні - на рівні 0,1%. Із загальної суми штрафів за екологічне забруднення сплачується менше 5%, що свідчить про необхідність реформування вдосконалення системи оподаткування шкідливих викидів.

Біографія автора

Василь Сердюк, Вінницький національний технічний університет

д.т.н., професор кафедри будівництва, міського господарства та архітектури,

Вінницький національний технічний університет

Посилання

Організаційно-правові аспекти циркулярної економіки (2019). Available at: https://bit.ly/31azpGy.

Circular Economy: New rules will make EU the global front-runner in waste management and recycling, European Commission - Press release, 2018 // Режим доступа: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3846_en.htm.

United Nations (2016) Global Sustainable Development Report [Electronic resource]. – Mode of access: https://sustainabledevelopment.un.org/index. php?page=view&type =400&nr=2328&menu=1515.

Мировая экономика. Энергоемкость ВВП стран мира. Електронний ресурс. Режим доступу: // http:/Supervisor.okis.ru/mirovaja-ekonomika/ht.

Классификация отходов ТЭС. http://otherreferats.allbest.ru/manufacture/00093796_0.html. Le point sur le recyclage des déchets du bâtiment: [Un source éléctronique] / Defawe Philippe –Mode d’accès: http://www.lemoniteur.fr/199-materiaux/article/actualite/581010-le-point-sur-le-recyclage-desdechets-du-batiment.

Анализ технологий и методов утилизации твёрдых продуктов десульфуризации и частиц золы. http://www.ufpk.com.ua/files/p3/analiz.html.

Клиф Фадж, «Применение автоклавного газобетона в Великобритании, НПК Современный автоклавный газобетон, октябрь 2019. –С.78-83.

В.Р. Сердюк, Д. Г. Рудченко Д.В. Гудзь. Використання золи виносу Бурштинської ТЕС в технології виробництва автоклавних газобетонів. Вісник Вінницького політехнічного інституту. 2021. №2.- С.24-31.

Циркулярна економіка: як новий спосіб господарювання в умовах цифрової трансформації. Колективна монографія. За науковою ред. Татомир І.Л., Квасній Л.Г. Трускавець: ПОСВІТ, 2021, 124 с.

Нова політика управління відходами – основа економіки замкненого циклу. 2018. URL: http://conference.chamber.u

Екологічні проблеми поводження з відходами та шляхи їх розв’язання. Available at: https://bit.ly/3tPbaKd.

Сміттєспалювальні заводи – це ок? Досвід Швеції та України (2019). Available at: https://bit.ly/3d3W8JM.

МВФ пропонує запровадити вуглецевий податок у всьому світі на рівні $70 за тонну викидів.

Режим доступу: http://ecoprostir.com/2019/05/05/mvf-proponuye-zaprovadyty-vugletsevyj-podatok.-

Екологічна безпека в європейських країнах: методи економічного регулювання й досвід для

України: наукова доповідь [В. С. Кравців, П. В. Жук, Ю. І. Стадницький та ін.]; ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України». Львів, 2020. 97 с.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 0

Опубліковано

2023-08-17

Як цитувати

[1]
В. Сердюк, «ЦИРКУЛЯРНА ЕКОНОМІКА: УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ В БУДІВЕЛЬНІ ГАЛУЗІ», СучТехнБудів, вип. 34, вип. 1, с. 156–164, Сер 2023.

Номер

Розділ

ОРГАНІЗАЦІЯ, УПРАВЛІННЯ ТА ЕКОНОМІКА В БУДІВНИЦТВІ

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.