ДОСВІД ВИКОНАННЯ ҐРУНТОЦЕМЕНТНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ПО ТЕХНОЛОГІЇ СТРУМЕНЕВОЇ ЦЕМЕНТАЦІЇ В ШЛАК ДОМЕННОГО ВИРОБНИЦТВА

Автор(и)

  • Валентина Євгенівна Губашова ТОВ СП "Основа-Солсиф", Київ, Україна https://orcid.org/0000-0003-4235-4440

DOI:

https://doi.org/10.31649/2311-1429-2019-2-87-95

Ключові слова:

технологія струменевої цементації, струменево-цементаційна колона, шлаки доменного виробництва, ґрунтоцементний матеріал

Анотація

У статті розглянуто перший в Україні досвід виконання ґрунтоцементних колон в шлаках доменного виробництва.

Відповідно до проекту підсилення ґрунтової основи при реконструкції приміщення з навісом в станцію з виробництва продуктів розділення повітря з установкою ВРУ-1400 в м. Єнакієве на території заводу були виконані експериментальні роботи з метою підтвердження правильності обраних технологічних параметрів струменевої цементації (Jet Grouting) у фактичних інженерно-геологічних умовах будівельного майданчика і контролю геометричних і міцнісних параметрів ґрунтоцементних колон.

Виконано дві дослідні ґрунтоцементні колони, виконано візуальне та інструментальне обстеження джет-колон, висвердлені керни з тіла джет-колони в горизонтальному напрямку і випробування матеріалу на міцність на стиск, а також відбір кернів у вертикальному напрямку на всю довжину джет-колони, випробування ґрунтоцементного матеріалу і підтвердження цілістності виконаної джет-колони.

За результатами візуального обстеження була підтверджена циліндрична форма струменево-цементаційних елементів і заміряні фактичні діаметри, які склали 610 ... 640 мм, що більше від необхідного за проектом - 600 мм.

Відібраний вертикальний керн підтверджує проектну довжину джет-колони, суцільність тіла джет-колони і відсутність розривів при обробці ґрунту високонапірним струменем цементного розчину.

За результатами лабораторних випробувань цементно-шлакових циліндрів, відібраних з горизонтальних кернів міцність матеріалу склала від 4,76 до 7,68 МПа для віку 24 діб і 7,96 МПа для 28 діб. За результатами випробувань циліндрів з вертикального керна мінімальна міцність цементно-шлакового матеріалу склала 7,3 МПа, максимальна – 11,2 МПа. Отримані результати міцності на стиск ґрунтоцементного матеріалу перевищують проектну міцність рівну 2,5 МПа.

В результаті проведених дослідних робіт на майданчику будівництва ВРУ-1400 по виконанню ґрунтоцементних колон було підтверджено правильність технічного рішення щодо вибору технології Jet Grouting для підсилення ґрунтів основи в складних інженерно-геологічних умовах, а саме насипних шлаках доменного виробництва.

Біографія автора

Валентина Євгенівна Губашова, ТОВ СП "Основа-Солсиф", Київ, Україна

ведучий інженер Департаменту спеціальних та гідротехнічних робіт

Посилання

A.L. Shagin, Yu.V. Bondarenko, D.F. Goncharenko, Reconstruction of buildings and structures. Study Guide for Builds. specialist. universities. Moscow, Russia: Higher School, 1991, 352 pp.

P.A. Konovalov, Basements and foundations of reconstructed buildings. Moscow, Russia, 2000, 308 pp.

N.A. Tsytovich, V.G. Berezantsev, B.I. Dalmatov, Basements and foundations. Moscow, Russia: Higher School, 1970, 384 pp.

P. Croce, A. Flora, G. Modoni., Jet Grouting. Technology, Design and Control. NW: SRS Press Taylor & Francis Group, 2014, p. 9.

I.I. Broyd, Jet Grouting Geotechnology: A Training Manual. Moscow, Russia: Publishing House of the Association of Building Universities, 2004, pp. 71-124.

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 13

Опубліковано

2020-12-16

Як цитувати

[1]
В. Є. Губашова, «ДОСВІД ВИКОНАННЯ ҐРУНТОЦЕМЕНТНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ПО ТЕХНОЛОГІЇ СТРУМЕНЕВОЇ ЦЕМЕНТАЦІЇ В ШЛАК ДОМЕННОГО ВИРОБНИЦТВА», СучТехнБудів, вип. 27, вип. 2, с. 87–95, Груд 2020.

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЯ БУДІВЕЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають