АНАЛІЗ МЕТОДІВ ОЧИЩЕННЯ ІНФІЛЬТРАТУ СМІТТЄЗВАЛИЩ - Файчук, Володимир Валерійович; Петрук, Роман Васильович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
В роботі аналізуються можливості використання різноманітних шляхів очищення інфільтрату сміттєзвалищ, включаючи біологічні, фізико хімічні, мембранні та гібридні методи. Наведені основні параметри та характеристики інфільтрату сміттєзвалищ. На основі аналізу літературних джерел вказано різні доступні для умов України методи очищення. Подано приклади реальних досліджень очищення інфільтрату та інших речовин. Наведено ефективність різних методів, їх переваги та недоліки. Також порівнянюються кожен з цих методів за основними характеристиками: біологічне та хімічне споживання кисню, кількість амонійного азоту, вміст важких металів та ін. Також, розглянуто вплив віку сміттєзвалища на ефективність методу очищення, що, в свою чергу, впливають на їх вибір. Встановлено основну класифікацію за віком сміттєзвалищ та проаналізовано їх виплив на формування інфільтрату. Детально розглянуто бактеріологічні характеристики сміттєзвалища та враховано такі параметри: наявність мікробів, патогенів, грибів та іншого роду мікроорганізмів. Встановлено вплив інфільтрату на навколишнє середовище та ризики, які можуть бути ним спричинені. Аналіз цих методів дозволив вибрати найоптимальніший для очищення, враховуючи локальні параметри та потреби. Також, встановлено, що найбільш доцільними методами очищення інфільтрату сміттєзвалищ є саме гібридні, які поєднують у собі переваги комбінування методів, є універсальними та підвищують ефективність процесів очищення відходів.