ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕФЕКТІВ ТА НЕДОЛІКІВ ПРИ ВЛАШТУВАННІ СИСТЕМ ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЇ НА ОСНОВІ НАВІСНИХ ВЕНТИЛЬОВАНИХ ФАСАДІВ - Бабій, Ігор Миколайович; Олійник, Наталія Володимирівна; Фадєєва, Альвіна Петрівна; Бондаренко, Олександр Володимирович; Куралова, Аделіна Степанівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
У статті показано, що одним із напрямків сталого розвитку суспільства в умовах сьогодення є енергозбереження. Показано, що будівельній сфері одним із способів вирішення цієї проблеми є утеплення фасадів. Мінімізація втрат тепла через стіни будівель дасть змогу знизити витрати на опалення на 30% і більше, а отже, зменшити викиди продуктів згоряння в атмосферу, що дуже важливо в сучасній складній еколого-економічній ситуації. Відновлення та різноманітність архітектурних форм фасадів, що досягається за допомогою встановлення сучасних систем теплоізоляції, дозволяє надати кожному будинку індивідуальний енергоефективний зовнішній вигляд. Серед розповсюджених способів теплоізоляції можна виділити технології навісних вентильованих фасадів. Це багатошарова складна система, яка передбачає механічне кріплення її складових. Показано, що окрім позитивних сторін такого утеплення є труднощі, з якими можна стикнутись при їх впровадженні. В роботі велику увагу приділено і проаналізовано основним дефектам та недолікам, які можуть виникати в системах теплоізоляції на основі навісних вентильованих фасадів. Показано як можуть впливати помилки при проєктуванні на їх експлуатаційну ефективність. Розкрита суть появи дефектів навісних фасадів внаслідок не якісного виконання робіт при їх влаштуванні. Розкрито специфіку ремонту систем теплоізоляції навісних вентильованих фасадів будівель за рахунок аналізу їх основних проблем, тенденцій та напрямів розвитку на сучасному етапі.