ЕФЕКТИВНІ КОНСТРУКТИВНІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ РІШЕННЯ ВЛАШТУВАННЯ ФУНДАМЕНТІВ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ДОСЛІДЖЕНЬ - Попович, Микола Миколайович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
У статті проаналізовано комплекс конструктивних і технологічних рішень у галузі геотехніки та фундаментобудування, що захищені патентним портфелем Вінницького національного технічного університету. Представлено систематизацію групи патентів на корисні моделі та винаходи. Вони охоплюють нові типи паль (зокрема біпірамідальні), фундаменти мілкого закладання, технології їхнього влаштування, методи лабораторних випробувань та способи підсилення експлуатованих основ. Впровадження розроблених рішень забезпечує зниження матеріаломісткості до 20% та підвищує надійність будівельних об’єктів.