ВПРОВАДЖЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ ПРОЕКТУВАННЯ ТА БУДІВНИЦТВА АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ В УКРАЇНІ - Сердюк, Василь Романович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
Наведено дослідження стану будівництва автомобільних доріг та показані порівняльні показники насиченості автодорогами території України та інших країн. Приведені розміри сучасних автомагістралей і доріг окремих країн Європи. Приведений аналіз ресурсної бази будівництва автомобільних доріг, показано що в Україні перевага віддається більш дешевим асфальтобетонним дорогам, які потребують значно більше витрат на їх утримання ніж цементнобетонні. Вартість цементобетонних доріг дорожче асфальтобетонних приблизно на 30–40%, але за рахунок довговічності вони є економічно більш вигідними в довгостроковій перспективі і країна має достатню ресурсну базу для їх будівництва. В Україні будуються автомобільні дороги з використанням асфальтобетону, але через скорочення видобутку нафти майже в 10 раз в порівнянні рекордними обсягами її видобутку країна імпортує приблизно 80% бітуму. Трансформація автомобільних доріг до стандартів доріг TEN-T дозволить Україні покращити логістичні операції, розбудувати українську частини мережі TEN-T, підвищити якість послуг при перевезенні вантажів. Україні необхідно адаптувати свою інфраструктуру до Регламент (ЄС) 2024/1679 Європейського Парламенту та Ради від 13 червня 2024. Вимоги стандартів доріг TEN-T переважно спрямовані на підвищення безпеки, шляхом влаштування фізичних бар’єрів між напрямками (наприклад, відбійники), мінімальної ширини полоси 3,5 м центральна ефективності та пропускної здатності дорожньої інфраструктури і стосуються конкретних технічних та інституційних стандартів, закладених у оновлені вимоги TEN-T щодо зменшення викидів парникових газів.