ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ЧИННИКІВ НА ДОВГОВІЧНІСТЬ БЕТОННИХ КОНСТРУКЦІЙ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ - Яропуд, Віталій Миколайович; Купчук, Ігор Миколайович; Труханська, Олена Олександрівна; Стаднік, Микола Іванович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
У статті досліджено вплив технологічних чинників на довговічність бетонних конструкцій агропромислового комплексу. Проаналізовано особливості експлуатації бетонних і залізобетонних споруд в умовах підвищеної вологості, агресивних органічних середовищ, циклічних температурних коливань та механічних навантажень, характерних для об’єктів сільськогосподарського призначення. Визначено основні фактори, що впливають на формування структури та фізико-механічних властивостей бетону, зокрема режими ущільнення, температурної обробки, вібраційного впливу та водоцементне співвідношення. Особливу увагу приділено застосуванню комплексної термосилової технології тверднення, яка поєднує нагрівання, ущільнення та циклічне вібрування бетонної суміші. Встановлено, що комплексний вплив технологічних чинників сприяє інтенсифікації процесів гідратації цементу, зменшенню пористості бетонного каменю, підвищенню щільності структури та покращенню контактної зони між цементним каменем і заповнювачем. Це забезпечує підвищення міцності, морозостійкості, водонепроникності та експлуатаційної довговічності бетонних конструкцій. Обґрунтовано доцільність використання удосконалених режимів тверднення бетону для конструкцій зерносховищ, силосів, резервуарів, гноєсховищ та інших об’єктів агропромислового комплексу. Результати дослідження можуть бути використані при розробці енергоефективних технологій виготовлення бетонних виробів і підвищенні надійності будівельних конструкцій сільськогосподарського призначення.