ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ТЕХНІЧНОГО ВУГЛЕЦЮ НА ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ ТА ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПІНОПОЛІСТИРОЛБЕТОННИХ БЛОКІВ - Постолатій, Маріанна Олександрівна; Білошицький, Микола Володимирович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
Запропоновано робочу гіпотезу створення нового теплоізоляційного будівельного матеріалу на основі цементу (Ц), пінополістиролу (ППС), технічного вуглецю (ТВ) та піноутворювача (ПУ). Обґрунтовано актуальність використання легких композиційних бетонів у сучасних умовах відновлення будівельної галузі України, зокрема з позицій енергоефективності, ресурсозбереження та зниження матеріалоємності будівництва. Розглянуто особливості структури та властивостей пінополістиролбетону як перспективного матеріалу для зведення енергоефективних огороджувальних конструкцій. Проаналізовано вплив технічного вуглецю на формування мікроструктури цементного каменю, ущільнення міжфазної контактної зони та підвищення фізико-механічних характеристик композиту. Визначено основні переваги використання ТВ як дисперсного мікронаповнювача, здатного покращувати міцність, щільність та тріщиностійкість матеріалу. Виділено позитивні характеристики пінополістиролу як легкого теплоізоляційного заповнювача, що забезпечує зменшення густини та підвищення термічного опору виробів. Розглянуто роль піноутворювача у формуванні пористої структури та зниженні ваги композиту. На основі аналізу сучасних досліджень встановлено, що оптимальний вміст технічного вуглецю сприяє підвищенню міцності на стиск та формуванню більш однорідної й структурно стабільної системи.