СИСТЕМИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ЯК СКЛАДОВА МІСЬКОГО ПЛАНУВАННЯ: ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ, СТАН ВПРОВАДЖЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ФОРМУВАННЯ СТІЙКИХ МІСТ У ВОЄННИЙ І ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОДИ - Швець, Віталій Вікторович; Любич, Володимир Володимирови (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
Стаття присвячена аналізу ролі систем цивільного захисту як невід’ємної складової планувальної структури сучасних міст в умовах воєнних та післявоєнних викликів. У роботі окреслено ключові проблемні аспекти інтеграції інфраструктур і заходів цивільного захисту в урбаністичні моделі, зокрема фрагментарність наявних підходів, недостатню нормативну узгодженість, просторові обмеження, застарілі технічні рішення та низьку адаптивність міських систем до високодинамічних ризиків. Проведено огляд сучасного стану впровадження інженерно-захисних споруд, укриттів, систем раннього оповіщення, евакуаційно-транспортних рішень та цифрових платформ управління безпекою у містах, що зазнають впливу бойових дій. На основі аналізу практик міського планування й наявних результатів у сфері побудови стійких урбаністичних структур визначено чинники, що обмежують ефективну взаємодію між просторовим розвитком міст та системами цивільного захисту. Обґрунтовано необхідність переходу до інтегрованої моделі планування, яка поєднує безпекові, соціальні, інженерні та функціонально-просторові компоненти. Запропоновано орієнтири подальшого розвитку, серед яких: модернізація нормативно-правової бази, застосування ризик-орієнтованих підходів, розвиток цифрових інфраструктур моніторингу загроз, посилення мультидисциплінарної взаємодії та формування адаптивних, багатофункціональних і стійких міських середовищ. Результати дослідження спрямовані на формування концептуальних і прикладних засад для удосконалення міського планування у воєнний та післявоєнний періоди, а також на підвищення рівня безпеки, стійкості та життєздатності українських міст.