СУЧАСНА ПРОБЛЕМАТИКА РЕМОНТУ ПОКРИТТЯ БУДІВЕЛЬ - Сіробаба, Віталій Олексійович; Новицький, Олександр Павлович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
У статті розглянуто актуальну науково-практичну проблему, пов’язану з відновленням покрівельних конструкцій будівель. Особлива увага приділена етапу передпроєктного обстеження, що є визначальним для формування подальших проєктних рішень і вибору відповідної стратегії ремонту покрівлі. Одним із ключових завдань передпроєктного етапу є виявлення прихованих перевантажень покриття, що характеризуються порушенням правил експлуатації та тимчасового складування матеріалів. Приховані перевантаження можуть виникати через локального скупчення будівельного сміття під час ремонтних робіт, а також через імпровізоване зберігання будівельних матеріалів на покрівлі. Такі додаткові навантаження здатні істотно змінювати напружено-деформований стан елементів покриття, що підвищує ризик руйнувань під час подальшої експлуатації. До вторинних факторів перевантаження належать також накопичення атмосферних опадів та зволоження покрівельного «пирога», які виникають унаслідок порушення герметичності або деформації ухилів покрівлі. Тривале зволоження утеплювача та пароізоляційних шарів спричиняє суттєве збільшення власної маси конструкції, промерзання та локальне утворення крижаних лінз, що негативно позначається на несучій здатності та довговічності елементів покриття. У статті підкреслено необхідність застосування комплексних методів детального обстеження, оскільки візуальний огляд не забезпечує виявлення більшості внутрішніх або прихованих дефектів.