АНАЛІЗ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ БАЛКОННИХ КОНСТРУКЦІЙ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ УКРАЇНИ ТА ТЕОРЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ ТОНКОСТІННИХ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ БАЛОК ДЛЯ ЇХ ВІДНОВЛЕННЯ - Мирошніченко, Іван Олександрович; Кочкарьов, Дмитро Вікторович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
Проблема вичерпання експлуатаційного ресурсу та руйнувань балконних систем України потребує переходу від масивних плит до полегшених ресурсоефективних тонкостінних залізобетонних балок. Головним обмеженням їх застосування є критичний ризик раптової втрати просторової стійкості плоскої форми згину. У статті запропоновано вдосконалену нелінійну аналітичну методику розрахунку таких елементів, що базується на адаптованому критерії Прандтля-Власова та концепції повного енергетичного інваріанта деформації зсуву. Математична модель враховує деградацію крутильної жорсткості бетону та стабілізуючий нагельний ефект поздовжньої арматури. Теоретичний порівняльний аналіз із класичними методами підтверджує коректність запропонованого розрахункового апарату. Доведено, що для тонкостінних залізобетонних елементів перевірка загальної просторової стійкості є визначальним фактором порівняно з перевіркою фізичної міцності.