ФОРМУВАННЯ ПРИНЦИПІВ ВІДНОВЛЕННЯ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ УКРАЇНИ - Кучеренко, Лілія Василівна; Кошівський, Олексій Сергійович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
У статті сформовано сучасні принципи відновлення автомобільних доріг України з урахуванням багатофакторних впливів: воєнних руйнувань, змін клімату, зростання транспортного навантаження та обмеженості ресурсів. Запропоновано підхід, що поєднує адаптивність, пріоритизацію, ресурсну ефективність та інтеграцію інноваційних технологій. Обґрунтовано необхідність переходу від локальних ремонтних заходів до системного управління життєвим циклом дорожньої інфраструктури. Сучасний стан автомобільних доріг України характеризується значним рівнем пошкоджень, спричинених як тривалою експлуатацією, так і інтенсивними руйнуваннями внаслідок військових дій. Порушення цілісності дорожнього одягу, деформації земляного полотна, руйнування штучних споруд суттєво знижують транспортно-експлуатаційні показники автомобільних доріг та обмежують ефективність функціонування транспортної системи держави. У цих умовах особливої ваги набуває формування раціональних технологічних рішень відновлення автомобільних доріг, які мають забезпечувати не лише оперативне відновлення проїзної здатностіі, але й довговічність, надійність та адаптивність дорожніх конструкцій до сучасних навантажень і впливів зовнішнього середовища. Важливим є також урахування обмеженості ресурсів, необхідності скорочення термінів виконання робіт та підвищення ефективності використання матеріально-технічних засобів. Недостатня розробленість комплексного підходу до обґрунтування технологічних рішень відновлення автомобільних доріг з урахуванням специфіки пошкоджень, умов експлуатації та сучасних технологій визначає актуальність даного дослідження. Відновлення автомобільних доріг є одним із ключових завдань забезпечення стабільного функціонування транспортної інфраструктури України. У сучасних умовах зростає потреба у впровадженні ефективних технологічних рішень, здатних забезпечити швидке та якісне відновлення дорожніх конструкцій з урахуванням їх технічного стану та характеру пошкоджень. Проблема полягає у відсутності цілісної концепції, яка б інтегрувала технічні, економічні, екологічні та соціальні аспекти відновлення.