СИСТЕМА МОНІТОРИНГУ ВОДНИХ ОБ'ЄКТІВ - Улліанодт, Гарсія Камачо Ернан (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
Стаття присвячена розробці системи моніторингу водних об'єктів. Ефективне дослідження стану довкілля та прийняття відповідних рішень щодо його покращення вимагає адекватної інформації, отриманої з великої кількості різноманітних вимірювань параметрів. Проведення аналізу більше 3-4 разів на день економічно ефективніше, якщо використовувати автоматичні системи моніторингу навколишнього середовища. Запропонована авторами система моніторингу забруднення води складається з: обчислювального центру, який збирає, обробляє та аналізує інформацію, отриману від мережі автоматичних радіозондів. Кожен радіозонд автоматично визначає інтегральний показник забруднення води і передає результати по радіоканалу з досліджуваного місця водного об'єкта в обчислювальний центр. Автоматизовану систему моніторингу можна використовувати в широкому спектральному діапазоні для реєстрації параметрів водних середовищ при гідрофізичних та екологічних дослідженнях, екологічному моніторингу параметрів поверхневих вод, зокрема для вимірювання вмісту завислих речовин. Система дозволяє: контролювати характеристики світлорозсіювання для екологічного моніторингу природних водно-дисперсних середовищ, вимірювати яскравість під різними кутами спостереження, будувати індикатриси просторового розсіювання, визначати екологічний стан водного об’єкта та характер процесів забруднення.