ВПЛИВ ЗОЛИ ВИНЕСЕННЯ НА ВЛАСТИВОСТІ ГРУНТОЦЕМЕНТУ - Шевчук, Олексій Михайлович; Блащук, Наталя Вікторівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2026)
У даній роботі описані результати дослідження впливу побічних продуктів промислового виробництва в якості мінеральної добавки до грунтоцементної суміші, а саме золи винесення. Досліджено ступінь впливу мінеральної добавки на водопоглинання та коефіцієнт розм'якшення грунтоцементу, оскільки ці показники безпосередньо впливають на надійність, довговічність та експлуатаційні характеристики основ будівель та споруд, особливо тих, що експлуатуються в умовах підвищеної вологості чи в умовах перепадів температур. Використання золи винесення в якості мінеральної добавки є перспективним напрямком, адже зола винесення добре зарекомендувала себе при додаванні її до бетонних сумішей. Беручи до уваги те, що однією із найдорожчих складових грунтоцементної суміші є в'яжуча речовина, то часткова її заміна на доступні промислові відходи буде забезпечувати позитивний вплив на економічну та екологічну ефективність грунтоцементу. Тому в даній роботі виконано дослідження властивостей грунтоцементу із різним ступенем заміщення в'яжучої речовини на золу винесення. На основі отриманих результатів встановлено, що зола винесення в якості мінеральної добавки при певному відсотковому співвідношені має позитивний вплив на характеристики грунтоцементу як матеріалу, а саме на зниження водопоглинання в порівняні з контрольним зразком у якому не використовувалась зола винесення, а також збільшення коефіцієнту розм’якшення. Отримані результати наочно демонструють, що використання золи винесення в якості мінеральної добавки у складі грунтоцементної суміші є ефективним інженерним рішенням, яке не лише дозволить знизити собівартість грунтоцементу, а також надасть змогу утилізувати відходи промисловості та покращити характеристики самого матеріалу.