ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ РЕОРГАНІЗАЦІЇ ТЕРИТОРІЇ СТАДІОНУ ВНТУ - Риндюк, Світлана Володимирівна; Хороша, Оксана Іванівна; Нікітченко, Тетяна Вячеславівна; Шмаль, Катерина Олександрівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті розглянуто основні принципи реорганізації території стадіону Вінницького національного технічного університету (ВНТУ) в контексті сучасних урбаністичних, архітектурних, соціальних та екологічних викликів. Увага акцентується на необхідності створення багатофункціонального, інклюзивного та сталого спортивного простору, що інтегрується у структуру університетського кампусу й відповідає вимогам студентської спільноти. Проаналізовано поточний стан об’єкта: фізичне та моральне зношення елементів інфраструктури, відсутність зон для різних видів спорту, недоступність для маломобільних груп населення. Запропонована концепція передбачає розділення території на два рівні з чітким функціональним зонуванням: футбольне поле, бігові доріжки, тренажерні майданчики, трибуни, зони відпочинку, скейтпарк, волейбольні, баскетбольні, тенісні та бадмінтоні майданчики, а також впровадження архітектурних елементів «дерева» з функцією затінення та зарядки гаджетів. Підкреслено важливість застосування інноваційних рішень ‒ smart-освітлення, екологічних матеріалів, енергоефективних технологій. Здійснено структурний аналіз проектних рішень щодо забезпечення безпеки, комфорту та соціальної інтеграції. Реорганізація території стадіону позиціонується як фактор формування сприятливого середовища для здорового способу життя, підвищення соціальної активності студентів та позитивного іміджу університету.