ВИБІР ПОВІТРЯНИХ ТЕПЛОВИХ НАСОСІВ ДЛЯ СИСТЕМ АВТОНОМНОГО ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ - Слободян, Наталія Михайлівна; Ободянська, Ольга Ігорівна; Гончарук, Віктор Олександрович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті проведено розрахунки техніко-економічних показників з урахуванням прогнозованих капітальних вкладень та експлуатаційних витрат на влаштування теплових насосів типу «повітря – вода». Така система теплозабезпечення виявляється економічно вигіднішою порівняно з використанням котлів на дизельному паливі. Проаналізовано питомі витрат на виробництво одиниці теплової енергії та підтверджено, що застосування теплових насосів дає змогу значно знизити загальні витрати на теплопостачання, особливо у довгостроковій перспективі. Окрему увагу приділено аналізу бівалентного режиму роботи теплових насосів, при якому основне теплове навантаження покривається тепловим насосом, а резервний електричний або дизельний котел вмикається лише у пікові періоди знижених температур зовнішнього повітря. Такий підхід дозволяє зменшити встановлену потужність теплового насоса, уникнути перевищення електричних навантажень у мережі та зменшити інвестиційні витрати на систему. Бівалентна система поєднує переваги енергоефективності теплових насосів з надійністю резервного джерела тепла. Результати моделювання показали, що капітальні витрати на впровадження теплової насосної системи є вищими у порівнянні з дизельною установкою, однак цей недолік компенсується нижчими щорічними витратами на електроенергію, обслуговування та заміну витратних матеріалів. Розрахунковий термін окупності системи з тепловим насосом у базовому або бівалентному режимі становить 6 – 7 років, після чого відбувається чиста економія для власника. У випадку ж з дизельною системою витрати залишаються стабільно високими, і залежність від коливань цін на пальне є критичним фактором ризику. Виявлено економічні та екологічних фактори впливу на вибір системи теплозабезпечення, що дає можливість рекомендувати впровадження теплових насосів типу «повітря – вода» для реконструкції систем теплопостачання автономних об’єктів, особливо в умовах відсутності підключення до централізованого газопостачання. Така система відповідає сучасним вимогам щодо енергоефективності, сталого розвитку та мінімізації впливу на довкілля.