ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ОЦІНКУ БЕЗПЕКОВОЇ СИТУАЦІЇ ПРИ ВИБОРІ ВІКОННИХ КОНСТРУКЦІЙ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Панкевич, Володимир В’ячеславович; Панкевич, Ольга Дмитрівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
Розглянуто питання проєктування безпечного середовища в умовах військових загроз та надзвичайних ситуацій. Проведено огляд праць вітчизняних і закордонних науковців щодо питання забезпечення стійкості віконних конструкцій при вибуховій хвилі та надзвичайних ситуаціях, а також аналіз норм та стандартів будівництва щодо проектування віконних конструкцій житлових будівель. Обґрунтовано необхідність оцінювання безпекової ситуації та її врахування під час вибору проєктного рішення віконних конструкцій житлових будівель. Визначено фактори, що впливають на оцінку безпекової ситуації. Запропоновано підхід до формалізації і оцінювання цих факторів, що базується на аналізі ризиків і зон ймовірної небезпеки. Запропонована модель оцінювання безпекової ситуації при проектуванні під час вибору віконних конструкцій. Модель передбачає врахування трьох складових: близькість до зони бойових дій та до українсько-російського та україно-білоруського кордонів; наближеність до інфраструктурних та воєнних об’єктів, які є потенційними цілями для ракетно-бомбових атака; кількість потенційних цілей в околі будівлі. Результати дослідження можуть бути корисними для архітекторів, будівельників та проектувальників при обґрунтуванні безпечних будівельних рішень в умовах військових загроз.