ОЦІНКА СТАНУ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ РІШЕНЬ У СФЕРІ ОБЛАШТУВАННЯ, ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТА ТЕРМОМОДЕРНІЗАЦІЇ ПОКРИТТІВ - Дудар, Ігор Никифорович; Лялюк, Олена Георгіївна; Опря, Євгеній Михайлович; Лялюк, Андрій Олександрович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті розглянуто стан організаційно-технологічних рішень у сфері облаштування, експлуатації та термомодернізації покриттів. Проведено аналіз сучасних підходів до їх організації та технологій, оцінено ефективність існуючих методів експлуатації та обслуговування. Наведений аналіз сучасного стану нормативно-правового забезпечення реалізації термомодернізації застарілого житлового фонду. Більшість державних програм не могли бути реалізовані повною мірою через відсутність державної фінансової підтримки. Зроблений аналіз існуючих матеріалів для даху, утеплювачів, оцінені їх переваги, недоліки та строки служби. Визначено ключові проблеми та недоліки в реалізації термомодернізаційних заходів, а також досліджено вплив організаційно-технологічних факторів на якість і довговічність покриттів. Для дослідження стану організаційно-технологічних рішень у сфері облаштування, експлуатації та термомодернізації покриттів використовували аналітичні, експериментальні, економічні та цифрові методи. На основі отриманих результатів запропоновано шляхи оптимізації технологічних процесів і організаційних рішень для підвищення ефективності термомодернізації. Для оцінки організаційно-технологічних рішень у сфері покриттів запропановано використовувати критерії: теплові втрати, екологічну ефективність, економічна ефективність, рівень зношеності покриттів, енергозбереження. Ці критерії використовуються при моделюванню за допомогою теорії нечітких процесу прийняття організаційно-технологічних рішень у сфері покриттів. Практична цінність цієї статті полягає у можливості використання отриманих результатів для вдосконалення організаційно-технологічних процесів термомодернізації покриттів для: підвищення ефективності будівельних процесів – запропоновані рекомендації можуть сприяти оптимізації технологій монтажу та обслуговування покриттів, що зменшить витрати часу та ресурсів; збільшення довговічності покриттів – аналіз факторів, що впливають на їх надійність, допоможе розробити стратегії мінімізації ризиків передчасного зношування; енергоефективність та економія ресурсів – результати дослідження можуть бути використані для впровадження більш ефективних термомодернізаційних рішень, що сприятиме зниженню енергоспоживання будівель; удосконалення нормативної та методичної бази – отримані висновки можуть бути застосовані при розробці нових нормативних документів та вдосконаленні існуючих стандартів у сфері будівництва та експлуатації покриттів; застосування у проєктуванні та реконструкції – будівельні компанії, архітектори та інженери можуть використовувати результати дослідження для вибору оптимальних матеріалів та технологій при будівництві та модернізації будівель.