ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БЕЗПЕРЕРВНО АРМОВАНОГО БЕТОНУ У ДОРОЖНЬОМУ БУДІВНИЦТВІ УКРАЇНИ - Бондар, Алена; Максименко, Марина (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті досліджено перспективи використання безперервно армованого бетону (CRCP) у дорожньому будівництві України. Розглянуто сучасні виклики вітчизняної дорожньої галузі та проаналізовано світовий досвід застосування CRCP як технології підвищеної довговічності. Окреслено переваги CRCP над асфальтобетонними та звичайними цементобетонними покриттями, зокрема відсутність термошвів, зменшення експлуатаційних витрат, високу тріщиностійкість. Особливу увагу приділено композитній арматурі як інноваційному елементу конструкції. Представлено таблиці й графіки, що порівнюють техніко-економічні показники різних типів покриттів. Наведено приклад умовного пілотного проєкту на трасі М-06, що підтверджує ефективність технології. Розкрито нормативно-правові бар’єри та запропоновано шляхи імплементації CRCP у національні будівельні стандарти. Стаття ілюструє важливість цифровізації процесів будівництва та контролю за станом покриттів з метою досягнення сталого розвитку транспортної інфраструктури України.