ПРОЕКТУВАННЯ СКЛАДІВ СУХИХ БУДІВЕЛЬНИХ СУМІШЕЙ З ВІДХОДАМИ ПРОМИСЛОВОСТІ І БУДІВЕЛЬНИМИ ВІДХОДАМИ - Бондар, Олександр Васильович; Христич, Олександр Володимирович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті представлено результати комплексного дослідження з проектування складів сухих будівельних сумішей (СБС) з використанням відходів промисловості та будівельного комплексу. Особливу увагу приділено таким видам вторинної сировини, як зола-винесення, доменний та сталеплавильний шлаки, цементний пил, мікрокальцит, цегляний бій, бетонний бій і відходи каменерізання. Обґрунтовано технічну та екологічну доцільність їхнього залучення до складу СБС для зниження витрат на сировину, підвищення ефективності використання ресурсів та зменшення екологічного навантаження на довкілля. Запропоновано підхід до системного аналізу та класифікації відходів за джерелом утворення, хімічним і гранулометричним складом, функціональним призначенням у сумішах (в’яжучі, наповнювачі, мінеральні добавки, модифікатори). Наведено методику оптимізації рецептур СБС із використанням методів регресійного моделювання. Побудовано рівняння регресії для трьох основних характеристик суміші: водотвердого співвідношення (В/Т), середньої густини та міцності на стиск. Параметри моделей визначено шляхом варіювання змісту цементу, золи-винесення, кварцового піску, фракцій заповнювача та поліпропіленової фібри. На основі отриманих даних здійснено побудову графіків залежностей, які дозволили візуалізувати вплив кожного з компонентів на характеристики суміші. Встановлено оптимальні діапазони використання золи-винесення (20-30%), цегляного бою (5-10%), фракційного заповнювача та мікрофібри. Сформовано приклад оптимізованого складу СБС, який забезпечує зниження густини, покращення технологічних властивостей та досягнення необхідної міцності без застосування додаткових хімічних добавок. Отримані результати можуть бути впроваджені у виробництво екологічно орієнтованих будівельних сумішей для оздоблювальних, кладочних та ремонтних робіт. Запропоновані підходи спрямовані на забезпечення ресурсоощадного та сталого розвитку у будівельній галузі.