РОЛЬ МАСИВНОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ТЕПЛОВОГО РЕЖИМУ БУДІВЛІ - Гігінеішвілі, Карло Володимирович; Постолатій, Маріанна Олександрівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
Розглянуто актуальність питаня впливу масивності конструктивних елементів будівлі на її енергозбереження у контексті сучасних вимог до енергоефективності та сталого розвитку. Проаналізовано здатність масивних конструкцій до акумулювання теплової енергії, зменшення амплітуди добових коливань температури в приміщеннях та зниження пікових навантажень на системи опалення й кондиціонування. Розглянуто основні фізичні параметри огороджувальних конструкцій, які мають суттєвий вплив на її теплотехнічні властивості та рівень енерговитрат. Узагальнено теплотехнічні показники огороджувальних конструкцій будівель згідно нормативів країн ЄС та актуальних на сьогоднішній день вітчизняних норм. Проведено порівняльний аналіз будівель із різними типами огороджувальних конструкцій, зокрема за показниками тепловтрат, інерційності конструкцій, стабільності мікроклімату на території різних краї та з різним типом кліматичних умов. Розглянуто вплив кліматичних умов та орієнтації будівлі на доцільність застосування масивних рішень при проектуванні та зведенні будівель. Розглянуто основні характеристики актуальних та популярних стінових матеріалів та їх теплофізичні властивості, які використовуються на території України і є лідерами на будівельному ринку. Виокремлено ключові чинники, що впливають на вибір типу конструкцій з огляду на енергозбереження: функціональне призначення будівлі, режим експлуатації, матеріали конструктивних елементів, наявність систем накопичення енергії та економічна доцілість таких рішень. Досліджено, ефект теплонакопичення, який дозволяє зміщувати пікові навантаження на інженерні системи та оптимізувати споживання енергії протягом доби. Сформульовано практичні рекомендації щодо використання масивних конструктивних рішень у проєктуванні енергоефективних будівель із урахуванням нормативних вимог та сучасних технологій для забезпечення їх теплового режиму.