ФОСФОГІПС У СКЛАДІ СУХИХ БУДІВЕЛЬНИХ СУМІШЕЙ: ПЕРСПЕКТИВИ ТА ІННОВАЦІЇ - Ковальський, Віктор Павлович; Тимошенко, Віталій Олександрович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті розглядається питання використання фосфогіпсу як альтернативної сировини у складі сухих будівельних сумішей. Проаналізовано фізико-хімічні властивості фосфогіпсу, його вплив на експлуатаційні характеристики будівельних матеріалів, а також переваги та можливі обмеження його застосування. Особливу увагу приділено сучасним методам очищення фосфогіпсу від шкідливих домішок, що дозволяє підвищити якість кінцевої продукції. Окреслено перспективи використання цього матеріалу в інноваційних будівельних технологіях, зокрема у виробництві шпаклівок, штукатурних сумішей, клейових складів і самовирівнювальних підлог. Запропоновано економічно та екологічно обґрунтовані підходи до впровадження фосфогіпсу у виробництво, що сприятиме зменшенню техногенного навантаження на довкілля та раціональному використанню промислових відходів.