ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ВОДНО-ЗЕЛЕНИХ ТЕРИТОРІЙ СУЧАСНОГО МІСТА - Бондар, Альона Василівна; Максименко, Марина Аркадіївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті розглядаються особливості формування водно-зелених територій сучасних міст в умовах погіршення екологічної ситуації та нестачі якісної рекреаційної інфраструктури. Проаналізовано міжнародний та вітчизняний досвід організації набережних і водно-зелених просторів, що дозволило виокремити основні принципи їх ефективного розвитку: екологічна стійкість, соціальна інклюзивність, багатофункціональність та інтеграція в міське середовище. Виявлено основні проблеми сучасних водно-зелених територій України, серед яких — недоступність набережних для пішоходів, бар'єрність берегових ліній, деградація природних середовищ та недостатня інтеграція з міською забудовою. На основі проведеного аналізу запропоновано комплекс заходів для реконструкції водно-зелених територій: зонування територій за функціональним призначенням, впровадження екологічних технологій, розвиток мережі пішохідних і велосипедних маршрутів, використання природоорієнтованих рішень (Nature-Based Solutions) для стабілізації екосистем. Особливу увагу приділено активному залученню громади до процесу планування та експлуатації таких територій. Визначено рекомендації щодо стратегічної інтеграції водно-зелених просторів у структуру міст через генплани, локальні нормативи, інструменти екологічного управління та громадську участь. Наведено порівняльний аналіз міжнародних та українських проектів благоустрою набережних, що засвідчив спільні тенденції сталого розвитку та потребу адаптації кращих практик до національних умов. Узагальнено основні напрями перспективного розвитку водно-зелених територій як чинника підвищення якості життя населення та сталого міського розвитку.