ОПТИМІЗАЦІЯ СТРУКТУРИ СИЛІКАТНОГО ПОРИСТОГО БЕТОНУ - Сівак, Катерина Костянтинівна; Лемешев, Михайло Степанович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
Сучасна будівельна індустрія активно використовує силікатний ніздрюватий бетон, або газосилікат, завдяки його численним перевагам, таким як висока міцність, легкість, вогнестійкість та екологічна чистота. Однак, існує проблема досягнення стабільної якості цього матеріалу, особливо при виробництві зниженої щільності. Аналіз сучасних досліджень демонструє потребу в удосконаленні технологій виробництва автоклавних пористих бетонів, оскільки зростають вимоги до енергозбереження та оптимізації сировинних ресурсів. Важливими є чинники, що впливають на структуру газосилікату, зокрема, співвідношення компонентів і умови перемішування. У статті розроблено методику комп'ютерного моделювання, що дозволяє аналізувати вплив різних чинників на мікро- та макроструктуру газосилікату. Досліджено вплив в'яжучих матеріалів та температурних режимів. Отримані математичні моделі сприяють оптимізації реологічних і температурних характеристик суміші. Експериментальні дані підтверджують можливість отримання високих показників міцності на стиск за оптимальних дозувань компонентів, таких як портландцемент і напівводний гіпс. Отримані результати відкривають нові перспективи для подальших досліджень у сфері енергозберігаючих технологій у будівництві. Побудовано поверхні відгуку цільових функцій – діаметра розпливу суміші по Суттарду та температури суміші під час заливки для пористого бетону марки D500 в площинах параметрів впливу, що дозволяє наглядно проілюструвати вказані залежності.