ШЛЯХИ СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ПЕРЕМІЩЕННЯ НА ДОРОГАХ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ В МЕЖАХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ - Ігнатьєва, Вікторія Борисівна; Данильченко, Світлана Михайлівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
Висвітлено шляхи створення безпечного середовища для переміщення на дорогах населених пунктів. Розглянуто причини, які створюють небезпечне середовище для переміщення на дорогах населених пунктів. Висвітлено доцільність вдосконалення замкового механізму кришки люка оглядового колодязя. Проведено аналіз літературних джерел, присвячених вдосконаленню замкового механізму кришки люка оглядового колодязя. Виявлені основні недоліки кришок люку оглядового колодязя. Встановлено, що існуючі конструкції кришок люка оглядових колодязів не можуть забезпечити створення безпечного середовища для переміщення на дорогах населених пунктів. Запропоновано конструкцію кришки люка оглядового колодязя, яка відрізняється від існуючих тим, що має один осьовий наскрізний отвір в центрі плити, а замкові пристрої з’єднані між собою за допомогою пластини. Пластина може бути будь-якої форми, наприклад округлої або багатокутної. Пластина має центральний осьовий отвір овальної форми та периферійні отвори округлої форми до яких за допомогою гачків закріплені противаги коромисел замкових пристроїв. Показано, що завдяки наявності пластини з центральним осьовим та периферійними отворами, замкові пристрої з’єднані в єдиний замковий механізм. Показано, що завдяки наявності в пластині центрального осьового отвору є можливість одночасно керувати замковими пристроями. Показано, що завдяки наявності одного осьового наскрізного отвору, виконаного в центрі плити є можливість доступу до центрального осьового отвору в пластині. Показано, що завдяки наявності пружини замковий механізм, при встановленні кришки замикається самовільно. Встановлено, що запропонована конструкція замкового механізму кришки люка оглядового колодязя зменшує випадки травматизму через потрапляння пішоходів і транспортних засобів у колодязну шахту. Це забезпечує безпечне середовище для переміщення пішоходів і транспортних засобів на дорогах населених пунктів.