ФОРМУВАННЯ ВИСОТНОЇ АРХІТЕКТУРИ В КОНТЕКСТІ ВЕРТИКАЛЬНОГО РОЗВИТКУ МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА - Риндюк, Світлана Володимирівна; Хороша, Оксана Іванівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті виявлено, що неконтрольоване зростання міських територій є однією з найсерйозніших проблем сучасності. Розглядається сутність поняття «вертикальний урбанізм» як ефективний підхід до вирішення проблем урбанізації через створення вертикальних просторових структур. Досліджено питання необхідності формування комфортного житлового середовища в сучасних містах через будівництво нового покоління висотних будівель. Наголошується на тому, що багатофункціональні висотні будівлі є ефективним і раціональним засобом для підвищення щільності міського середовища та оптимізації використання обмежених міських територій. У статті розглядаються варіанти просторової концентрації міського середовища по вертикалі, що активно розвиваються в рамках концепції «вертикального урбанізму». Це включає у себе можливості для поєднання житлових, комерційних та культурних функцій у межах однієї архітектурної структури, що дозволяє знижувати витрати на інфраструктуру та оптимізувати використання ресурсів. Для ілюстрації позитивних та негативних характеристик цих підходів наводяться приклади світового досвіду проектування та будівництва багатофункціональних висотних будівель і комплексів. Аналізуються основні інноваційні технічні рішення, що лежать в основі створення більш раціональних і адаптивних міських структур, а також розглядаються передумови для розвитку нових містобудівних і об'ємно-планувальних структур. Ці підходи мають на меті забезпечити сталий розвиток міського середовища, враховуючи фактори екологічної стійкості, соціальної інтеграції та ефективного використання простору.