РАЦІОНАЛЬНА МЕМБРАННА ТЕХНОЛОГІЯ ГІДРОІЗОЛЯЦІЇ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ПРОГОНОВИХ ПЛИТ МОСТОВИХ КОНСТРУКЦІЙ - Попов, Володимир Олексійович; Байда, Денис Миколайович; Маєвська, Ірина Вікторівна; Попова, Аліна Володимирівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
У статті розглянуті сучасні конструктивні варіанти улаштування гідроізоляційних покриттів проїзної та тротуарної частин балочних мостових споруд з монолітною залізобетонною накладною плитою покриття для забезпечення її непроникності та довговічності. Базуючись на власному практичному досвіді, а також, на дослідженнях відомих вітчизняних та закордонних вчених, проведено комплексний аналіз переваг та недоліків ізоляційних технологій та матеріалів, представлених на сьогодні на ринку України. Розглянуті проблеми і ризики, пов’язані з пошкодженням ізоляційних захисних шарів, що, в кінцевому випадку, виливається у значні витрати на капітальний ремонт несучих конструкцій прогонових будов мостів. Серед множини розглянутих варіантів за інтегральним критерієм собівартості вибрано найбільш раціональний варіант багатошарової ізоляції, який полягає у влаштуванні гідроізоляційної мембрани, отриманої шляхом глибокого просочення поверхневих шарів бетону силоксановими або метилметакрилатними полімерами, накриттям їх гідроізоляційним шаром з утворенням після твердіння гідроізоляційних компонент бетон-полімерного високоміцного, зносостійкої та непроникного шару, який надійно зчеплюється з асфальтовими покриттями проїзної частини за рахунок додаткового шару зчеплення. При виконанні наукових досліджень розглянуті конструктивні та технологічні питання улаштування гідроізоляційної мембрани, серед яких слід особливо виділити підготовку бетонної поверхні під нанесення просочувальних матеріалів ізоляції (ґрунтувальний шар) та локалізацію й усунення початкових дефектів твердої основи. Розглянуті конструктивні аспекти, пов’язані з організацією неперервного ізоляційного шару, разом з ізоляцією тротуарної частини пролітної будови та питання адгезії шарів системи основа-ізоляція-дорожнє покриття. Доведено, що конструктивна нерозривність гідроізоляції, є запорукою її високої довговічності. У роботі підкреслено важливість організації наскрізного контролю якості виконання ізоляційних робіт на всіх виробничих етапах, що забезпечує тривалий плановий гарантійний термін експлуатації вологозахищеної прогонової будови. Запропоноване конструктивне рішення ізоляції було реалізовано в умовах реального будівельного об’єкта при капітальному ремонті пролітних будов мостової споруди у місті Гайсин через річку Сіб на км 484+370 автомобільної дороги державного значення М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка на проїзній і тротуарній частинах за технологією Eliminator, розробленою Британською фірмою Stirling Lloyd. Теоретичні дослідження довговічності ізоляційних робіт підтверджені багаторічною безвідмовною роботою гідромембрани в умовах активної експлуатації.