ПЛАНУВАННЯ ЕКСПЕРИМЕНТУ З ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ КОНСТРУКТИВНОГО ВИКОНАННЯ ВУЗЛА ПРИМИКАННЯ НА ТЕРМІЧНИЙ ОПІР ОГОРОДЖУВАЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ БУДІВЛІ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Горюн, Оксана Юріївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2025)
Підвищення енергоефективності будівлі досягається зменшенням значення лінійних коефіцієнтів теплопередачі є актуальним напрямком в контексті збільшення термічного опору огороджувальних конструкцій для підвищення енергоефективності будівлі. Сучасні технології та теплоізолюючі матеріали відкривають нові можливості для покращення конструкції вузлів примикання, роблячи даний напрямок актуальним для впровадження енергозберігаючих заходів. У статті розглядаються чинники, що впливають на конструктивне виконання вузлів примикання будівлі та їх вплив на термічний опір огороджувальних конструкцій. Виникнення "містків холоду" напряму пов’язане із матеріалами, що використовуються при влаштуванні, та особливостями конструкції.Характеристики теплоізолюючого матеріалу мають великий вплив на покращення термічного опору зовнішніх огороджувальних конструкцій.На сьогодні існують різноманітні теплоізолюючі матеріали, що володіють різними властивостями та різняться вартістю. Тому, зважаючи на це, необхідно обрати найбільш оптимальну конструкцію вузла примикання. У зв’язку із чим, проведено планування багатофакторного експерименту на дослідження впливу конструктивного виконання вузла примикання на термічний опір конструкції. Обрано найбільш вагомі фактори, що впливають на термічний опір теплоізоляційної конструкції: товщина теплоізоляційного матеріалу, його коефіцієнт теплопровідності, товщини та теплопровідність матеріалу стіни. Досліджено вплив виду теплоізоляційного матеріалу та його властивостей на значення лінійних коефіцієнтів теплопередачі.