ПРОГНОЗУВАННЯ ЗА МЕТОДОМ ГРАНИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ НЕСУЧОЇ СПРОМОЖНОСТІ БУРОІН’ЄКЦІЙНИХ ПАЛЬ - Моргун, Алла Серафимівна; Чженфен, Тянь (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2024)
У статті розглядається метод прогнозування несучої здатності буроін’єкційних паль, виготовлених за технологією "Солетанж", з використанням методу граничних елементів (МГЕ). Зважаючи на те, що буроін’єкційні палі ущільнюють грунт під час їхнього виготовлення, дослідження напружено-деформованого стану (НДС) таких конструкцій є актуальним. Автори провели математичне моделювання процесу деформації буроін’єкційної палі в лесових суглинках, використовуючи рішення пружньо-пластичної задачі механіки грунтів. Моделювання виконувалося із залученням інтегрального рівняння, що дозволяє зменшити розмірність задачі. Основним інструментом для розрахунків стали розв’язки Р. Міндліна, які найбільш відповідали фізичній суті задачі. У статті також було використано неасоційований закон пластичної течії для описання пластичних деформацій та критерій текучості Мізеса-Шлейхера-Боткіна. Автори представили детальний покроковий алгоритм навантаження та розв’язку задачі, враховуючи середньозважені фізико-геологічні характеристики грунту. Результати моделювання були порівняні з експериментальними даними, що підтвердило достовірність запропонованої математичної моделі. Це дослідження має важливе значення для проєктування пальових фундаментів, особливо в умовах, коли необхідно враховувати складні геотехнічні умови та нелінійні властивості грунтів. Ключові слова: буроін’єкційні палі, метод граничних елементів (МГЕ), несуча здатність, напружено-деформований стан (НДС), пружньо-пластична задача, математичне моделювання, технологія "Солетанж", пластичні деформації, критерій текучості, геотехнічні умови.