ІННОВАЦІЙНІ РІШЕННЯ У ВИРОБНИЦТВІ СУХИХ БУДІВЕЛЬНИХ СУМІШЕЙ НА ОСНОВІ ЗОЛИ-ВИНОСУ ТЕС - Ковальський, Віктор Павлович; Тимошенко, Віталій Олександрович; Боднар, Павло Степанович; Бондар, Михайло Дмитрович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2024)
Проведено огляд сучасних досліджень та досвіду використання золи виносу в будівництві, наведено приклади успішних випадків її застосування. Досліджено перспективи використання золи виносу, яка утворюється під час спалювання вугілля у теплових електростанціях, у будівництві. Зола виносу розглядається як вторинний продукт, який може бути ефективно використаний для поліпшення якості будівельних матеріалів та зниження негативного впливу на навколишнє середовище. Розглянуто вплив золи-винос на міцність будівельних матеріалів, а також їх стійкість до агресивних факторів. Крім того, розглянуто вплив використання золи на енергоефективність будівельних матеріалів та зменшення викидів вуглекислого газу. Отримані результати дослідження демонструють, що використання золи-винос в будівництві має великий потенціал. Воно дозволяє зменшити використання первинних матеріалів, поліпшити якість будівельних матеріалів та знизити негативний вплив будівельної галузі на довкілля.