ДИНАМІКА ПОШИРЕНОСТІ ПОВТОРНОГО ВИКОРИСТАННЯ БУДІВЕЛЬНИХ ВІДХОДІВ В КРАЇНАХ ЄС - Березюк, Олег Володимирович; Лемешев, Михайло Степанович; Боднар, Павло Степанович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2024)
Внаслідок своєї однорідності будівельні відходи можуть бути повторно використані у будівельній галузі під час одержання таких цінних будівельних матеріалів: наповнювач та в’яжуче для виробництва бетонів, сухих будівельних сумішей та інших будівельних матеріалів, для виробництва будівельних матеріалів із захисними властивостями від електромагнітних випромінювань та статичної електрики, для виготовлення анодних заземлювачів тощо. Тому визначення регресійної залежності, що описує динамiку поширеності повторного використання будівельних відходів в країнах ЄС для вирішення проблеми поводження з твердими промисловими відходами є актуальною науково-технічною задачею. Метою дослідження є визначення за допомогою регресійного аналізу залежності, що описує динамiку поширеності повторного використання будівельних відходів в країнах ЄС для вирішення проблеми поводження з твердими промисловими відходами. Під час дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором більш раціонального виду функції із 16 найпоширеніших варіантів за критерієм максимального коефіцієнту кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівняння регресії здійснювалось методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватну регресійну залежність, що описує динамiку поширеності повторного використання будівельних відходів в країнах ЄС. Побудовано графічну залежність, що описує динаміку поширеності повторного використання будівельних відходів в країнах ЄС та дозволяє наглядно проілюструвати дану динаміку, показати достатню збіжність теоретичних та фактичних результатів. Встановлено, що у країнах ЄС протягом 2004-2020 рр. поширеність повторного використання будівельних відходів зростала за степеневою залежністю. Спрогнозовано, що за існуючих темпів зростання поширеність повторного використання будівельних відходів в країнах ЄС в 2030 році складатиме 13,9 %.