ОСОБЛИВОСТІЇ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В БУДІВНИЦТВІ - Лялюк, Олена Георгіївна; Осипенко, Роман Сергійович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
У роботі розглянуто імплементацію штучного інтелекту в будівельній галузі. Визначено основні напрямки імплементації ШІ на п’яти етапах проектування будівель та споруд, організації будівництва та експлуатації. На першому етапі «Планування та проектування» слід зібрати та проаналізувати інформацію про аналогічні будівельні проекти, враховуючи фінансові ресурси, терміни виконання, особливості будівель і інші важливі фактори, використовувати автоматизоване проектування, що враховує геодезичні дані, геологічні особливості, кліматичні умови, вимоги містобудування, технічні умови та інші фактори для оптимізації дизайну. На другому етапі «Оцінка ризиків та перспективи» ШІ за допомогою алгоритмів прогнозування для ідентифікації можливих ризиків визначає стратегії їх управління. На третьому етапі «Управління ресурсами та постачанням» виконується оптимізація логістики для передбачення потреб у будівельних матеріалах та автоматизації керування ланцюжком постачання, планування графіків роботи працівників за допомогою алгоритмів машинного навчання для передбачення потреб у робочій силі та оптимізації графіків. На четвертому етапі «Автоматизація та моніторинг» використовуються автоматизовані системи та дрони, керованих штучним інтелектом, для виконання рутинних та небезпечних завдань на будівельному майданчику, розгортається система моніторингу, яка в режимі реального часу відстежують прогрес будівельних робіт та інші ключові параметри. На пятому етапі «Оцінка якості та аналіз завершеного проекту» використовується аналіз даних для оцінки якості виконаних робіт, автоматизована перевірка виконаних робіт та визначення відповідності стандартам ДБН, технічному завданню на проектування, аналізу планування та витрачених ресурсів. Розглянуто застосовування штучного інтелекту на прикладі планування ресурсів в будівництві, яке може включати в себе використання різних математичних моделей та алгоритмів для оптимізації використання ресурсів. Зазначено переваги та недоліки застосування штучного інтелекту, та перспективи його розвитку в будівельній галузі.