ІДЕНТИФІКАЦІЯ ФАКТОРІВ, ЯКІ ВИЗНАЧАЮТЬ БЕЗПЕКУ ВІКОН ПРИ ДІЇ ВИБУХОВОЇ ХВИЛІ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Панкевич, Володимир В’ячеславович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Стаття присвячена визначенню та ідентифікації основних факторів, що визначають безпеку вікон житлових приміщень з врахуванням дії вибухової хвилі. Проведено аналіз нормативної бази, у якій визначаються вимоги до безпеки віконних конструкцій при проектуванні житлових будівель. Визначено, що будівельні норми України регламентують та унормовують два моменти безпеки вікон: захист від проникнення сторонніх осіб та захист від випадіння людей із житлових будівель приміщення. Питання безпеки вікон при дії вибухової хвилі у нормативній базі на даний час не визначено. В статті розглянуто сучасні підходи та методики досліджень стійкості вікон до дії вибухової хвилі які сьогодні представлені працями науковців Німеччини, Великобританії, Китаю, України. Визначено місцезнаходження та найбільш можливі режими відмови простого вікна. Проаналізовано роботу різних типів скла при дії вибухової хвилі, продемонстровано режим руйнування багатошарового загартованого скла. Наведено способи для підвищення безпечності віконних конструкцій під час вибухової хвилі. На основі аналізу визначено чинники, які впливають на безпеку вікон, зокрема при дії вибухових хвиль. Фактори, що впливають на безпеку вікон при дії вибухових хвиль, розділено на чотири групи. Перша група факторів – це площа скляних ділянок вікна. Друга група факторів – стійкість склопакету, що визначається видом та товщиною скла, його міцність, кількість скляних листків в пакеті. Третя група факторів визначається загальною площею вікна та якість його закріплення. Четверта група факторів визначаються місцеположенням будівлі її близькістю важливих інфраструктурних об’єктів та об’єктів стратегічне значення. Визначено необхідність розроблення методики вибору вікон з раціональними параметрами скління та розроблення показника захищеності населення у житлових будівлях від вторинних факторів вибуху.