ФОРМАЛІЗАЦІЯ ТА ІЄРАРХІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ВПЛИВУ НА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ОГОРОДЖУВАЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ БУДІВЕЛЬ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Бікс, Юрій Семенович; Лялюк, Андрій Олександрович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
За результатами аналізу досліджень з розвитку науково-методичних основ та практичного досвіду організації й управління технологічним процесом із підвищення енергоефективності будівель виявлено основні чинники впливу на величину енергетичних витрат протягом життєвого циклу на забезпечення нормативних санітарно-гігієнічних параметрів приміщень. Підкреслена необхідність виявлення закономірностей методологічних основ оптимізації чинників впливу на енергоефективність огороджувальних конструкцій будівель. Вказано на доцільність при визначенні енергоефективності огороджувальних конструкцій будівель враховувати сумарні енерговитрати протягом всіх етапів життєвого циклу будівель. Математичне моделювання багатопараметричної оцінки енергоефективності огороджувальних конструкцій будівель доцільно виконувати за допомогою методу нечіткої логіки та лінгвістичних змінних. Наведено запропоновану ієрархічну класифікацію та формалізацію параметрів впливу на енергоефективність огороджувальних конструкцій будівель, які є нечіткою базою знань, що поєднують лінгвістичні оцінки вхідних і вихідних чинників, які впливають на цільову функцію. Сумарні витрати енергії за весь життєвий цикл на забезпечення енергоефективності огороджувальних конструкцій будівель на системному рівні як лінгвістичну змінну характеризується функціональною залежністю від лінгвістичних змінних, що характеризують витрати енергії на капітальне будівництво, експлуатацію та рециклінг матеріалів. Узагальнену модель взаємозв’язку між параметрами впливу на системному рівні на забезпечення енергоефективності огороджувальних конструкцій будівель як їх ієрархічну класифікацію представлено у вигляді дерева логічного висновку. Корінь дерева логічного висновку визначає сумарні витрати енергії на забезпечення енергоефективності огороджувальних конструкцій будівель, а висячі вершини є визначальними параметрами впливу, варіювання якими дозволяє знайти оптимальне значення цільової функції за визначеними критеріями.