БУДИНКИ ПІД ЗЕМЛЕЮ - ІННОВАЦІЙНА КОНЦЕПЦІЯ У СУЧАСНОМУ СВІТІ - Риндюк, Світлана Володимирівна; Манько, Володимир Андрійович; Зачоса, Ольга В’ячеславівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Дана стаття досліджує будівництво будинків під землею та розглядає їхні застосування в різних історичних та сучасних контекстах. Проаналізовано вплив природних умов на вибір підземних будинків, їх енергоефективність та здатність забезпечувати комфортні умови проживання. З розвитком технологій та зростанням екологічних проблем, розглянуто новаторські підходи до будівництва, зокрема підземні міста та будівлі, які можуть вирішити проблеми перенаселення та забруднення великих міст. Наведено приклади успішних підземних будівель по всьому світу, включаючи історичні міста та сучасні проекти підземних будинків. Розглянуті як позитивні, так і негативні сторони підземних будинків. За переваги визначено зменшення витрат, тривалість служби, оптимізацію просторового використання та стійкість до стихійних природних явищ. З недоліків – психологічні бар'єри, нестача денного світла, можливість проблем з вентиляцією та теплоізоляцією. Проте такі будинки можуть не лише забезпечити нові житлові простори, але і позитивно вплинути на екосистему та вирішити актуальні проблеми сучасних міст.