ПЕРЕДУМОВИ ЗМІН ТЕРИТОРІАЛЬНО ПРОСТОРОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Дудар, Ігор Нікіфорович; Кучеренко, Лілія Василівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Параметри та структура територіальної організації України зазнають змін, спричинених війною. Формуються нові передумови територіально-просторової організації регіонів України. У дослідженні поставлено за мету розроблення методологічного підходу до систематизації типу регіону. Формування регіонів визначається комплексом фізико - географічних, соціально-економічних, військово - політичних, культурно-релігійних ознак та характеристик. Відомі приклади різкого та кардинального зламу військово-політичної ситуації, і повільного цивілізаційно-еволюційного формування нових регіональних утворень. На даному етапі постають завдання містобудівного аналізу трендів та тенденцій змін регіональної структури. Аналізуються передумови змін територіальної просторової організації регіонів України, охоплених війною. Головні параметри формування регіону визначаються в процесі систематизації типологічних ознак. Головні чинники та закономірності регіонального розвитку, тенденції щодо зміни форми та функції об’єкту дослідження, прогноз зміни структури регіону виконується з використанням системного аналізу. Проведено аналіз головних ознак / імперативів, що формують «базис» регіоналізму. Ознаки та властивості територіальної системи відповідної типології визначаються функцією, автономністю побудови територіальної системи, стійкістю системи. Визначено, що надобласний вплив, який формує новий регіон, забезпечує завдання державної безпеки, дотримання функції кордону, функції військово-політичного обмеження. Програмна стратегія його розвитку повинна забезпечувати методологічні передумови реалізації основних функцій та завдань. Узагальнена систематизація типу регіонів в сучасних умовах дає підстави визначити регіон, що охоплює території декількох областей, кордони якого визначають межі особливого режиму. Визначеною межею є державний кордон України, глибина регіону зумовлена розміром зони особливого режиму, плечем впливу безпекових факторів полоси розмежування. Контури прикордонного регіону визначаються на рівні рішень центральних органів влади.