СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ НА БАЗІ КОНТРОЛЕРА ДЛЯ КЕРУВАННЯ ШВИДКІСТЮ РУХУ КАРЕТКИ УСТАНОВКИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЗАГОТОВОК ЦЕГЛИ - Перепелиця, В’ячеслав Ігорович; Козлов, Леонід Геннадійович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Сьогодні, під час проектування систем із гідроприводом, використання контролерів значно зросло. Однією з основних причин такого росту є потреба в точності управління. Для забезпеч ення необхідної швидкістю руху, потрібно забезпечити пропорційний за величиною потік рідини до гідропривода. Актуальним завданням при проектуванні таких систем є вибір алгоритму роботи контролера для підвищення точності гідропривода. В статті проведено аналіз досліджень присвячених проблемі застосування контролерів для системи керування рухом каретки установки для формування заготовок цегли. Розроблено схему установки для формування заготовок цегли з керуванням від контролера та описано принцип її роботи. Складено математичну модель динаміки руху каретки установки з керуванням від контролера. Математична модель представлена системою нелінійних диференціальних рівнянь, розв'язаних методом Розенброка. Залежність зміни напруги на виході контролера від часу під час руху каретки установки було представлено у вигляді дробово-кускової функції та поділено на три ділянки. Проведено імітаційне дослідження динаміки руху каретки установки в середовищі MATLAB-Simulink. В результаті якого, для визначено вплив кожної з ділянок на зміну швидкості руху каретки від зміни напруги на виході контролера. Рекомендовані діапазони зміни значень напруги на виході контролера при яких похибка швидкості руху каретки та глиняного бруса буде рівна 0,71·10-3 м. Отримано залежності швидкості від часу переміщення каретки для схеми установки із використанням контролера та без нього. Знайдено діапазон значень зміни напруги на виході контролера Ua, який забезпечує аперіодичний закон зміни руху каретки. Порівняно величину похибки між швидкостями руху каретки установки та глиняного бруса для схеми установки із використанням контролера та без нього.