ДИНАМІКА ОБСЯГІВ ПРОДУКУВАННЯ ВІДХОДІВ БУДІВНИЦТВА I ЗНЕСЕННЯ У МІСТІ КИЄВІ - Березюк, Олег Володимирович; Лемешев, Михайло Степанович; Широбоков, Віталій Леонідович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Відходи будівництва i знесення можуть бути широко застосовані у будівництві для одержання таких цінних матеріалів: як наповнювач та в’яжуче для виробництва бетонів, сухих будівельних сумішей та інших будівельних матеріалів, для виробництва будівельних матеріалів із захисними властивостями від електромагнітних випромінювань та статичної електрики, для виготовлення анодних заземлювачів тощо. Тому визначення регресійної залежності, що описує динамiку обсягів продукування відходів будівництва i знесення у місті Києві для вирішення проблеми поводження з твердими промисловими відходами є актуальною науково-технічною задачею. Метою дослідження є визначення за допомогою регресійного аналізу залежності, що описує динамiку обсягів продукування відходів будівництва i знесення у місті Києві для вирішення проблеми поводження з твердими промисловими відходами. Під час дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором кращого виду функції із 16 найпоширеніших варіантів за критерієм максимального коефіцієнту кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівняння регресії здійснювалось методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватну регресійну залежність, що описує динамiку утворення відходів будівництва i знесення у Вінницькій області. Побудовано графічну залежність, що описує динаміку обсягів продукування відходів будівництва i знесення у місті Києві та дозволяє наглядно проілюструвати дану динаміку, показати достатню збіжність теоретичних та фактичних результатів. Встановлено, що у місті Києві протягом 2015-2019 рр. продукування маси відходів будівництва i знесення зростало за степеневою залежністю.