ВПЛИВ ПРОТИОЖЕЛЕДНОЇ СОЛІ НА ПОРИСТІСТЬ АСФАЛЬТОБЕТОНУ ПРИ ПОПЕРЕМІННОМУ ЗАМОРОЖУВАННІ ТА ВІДТАВАННІ - Ковальський, Віктор Павлович; Мінцзюнь, Го (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Широке використання протиожеледної солі ефективно вирішує проблему ожеледиці на дорогах взимку, але її використання негативно впливає на дорожнє покриття, скорочуючи його термін експлуатації. З метою отримання комплексного розуміння впливу протиожеледної солі на коефіцієнт пористості асфальтових сумішей, в умовах наближених до клімату північно-західного Китаю, було проведено дослідження поперемінного заморожування та відтавання. Дослідження проводились на двох видах асфальтобетонних зразків АС-13 і АС-16 які були насичені у трьох різних розчинах протиожеледної солі та піддавались низькотемпературному впливу при -5, -15 та -25°C. Вивчені та проаналізовані зміни коефіцієнта пористості. Застосована логістична модель прогнозування зміни коефіцієнта пористості, для оцінки характеристик довговічності асфальтобетону. Експериментальні результати свідчать про те, що після кількох циклів заморожування та відтавання в обох видів асфальтобетонних зразків спостерігається зростання коефіцієнта пористості різного ступеня. Коли температура перебуває вище точки замерзання, суміші не піддаються пошкодженню від замерзання, і зростання коефіцієнта порожності відбувається відносно повільно. Однак, при температурі нижче точки замерзання, виникають пошкодження, що призводить до швидкого розширення та з'єднання порожнин всередині сумішей, що призводить до значного збільшення коефіцієнта пористості. Крім того, спостерігається чітка кореляція між логістичною моделлю та зміною коефіцієнта пористості встановленого в результаті проведення досліджень.