ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОЦІНЦІ ТЕХНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЖИТЛОВИХ БУДІВЕЛЬ - Андрухов, Валерій; Басістий, Віталій; Мартинюк, Юлія; Гладкий, Станіслав (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Опрацьовано літературні джерела в яких розкривається основна тематика розглянутих питань щодо реалізації безпечної експлуатації та завдяки чому можливо збільшити термін життя будівель або споруд. Опрацьовано літературні джерела щодо реалізації та впровадження ВІМ-технологій на території України, забезпечення надійного супроводу будівель на протязі періоду експлуатації. Проведено ознайомлення з можливостями прикладного програмного забезпечення для інформаційного контролю та супроводу на протязі всіх етапів життєвого циклу, для збереження довговічності будівлі. Опрацьовано дані щодо встановлення терміну нормальної експлуатації окремих із конструкційних елементів (каналізаційні труби, водопровід, т. і.) для планування обслуговування або заміни. Розглянуто основні фактори при експлуатації будівель та споруд: кліматичні характеристики, район розташування, навантаження і впливи, які в свою чергу безпосередньо мають вплив на терміни служби та технічні характеристики, а також кількість і періодичність планових робіт або проведення ремонтів по підтриманню нормального технічного стану будівлі. Проведено роботу з аналізу існуючих практик оцінки технічних характеристик будівель і споруд, розрахункових визначень залишкових експлуатаційних ресурсів, технічних характеристик та термінів безаварійної експлуатації. Проведення обстеження та оцінка технічного стану, причини виникнення проблем та виявлення дефектів, озвучення можливих заходів щодо усунення. Проаналізовано на скільки важлива цифрова інформація та представлення таких даних у централізованій системі. Одна база значно полегшить процеси збору інформації, пришвидшить супровід під час обслуговування. Завдяки можливості швидше отримувати необхідну інформацію для подальшого аналізу і моніторингу функціонування об'єкта, прийняття рішень, планування тощо, покращяться усі процеси. Опрацьовано переваги та недоліки підходів та сформовано висновок.